Krem supë me kungull: Kemi recetën për vaktin më të shijshëm të vjeshtës
Krem supë me kungull: Kemi recetën për vaktin më të shijshëm të vjeshtës

Fillimi i vjeshtës shënohet me ngjyra të ndezura portokalli, si kungujt , të cilët janë të freskët, aromatike, të disponueshme dhe të gjithanshme gjatë kësaj periudhe. Zakonisht hahen në sallata, të pjekura ose në ëmbëlsira , por pjata më e njohur është supa e trashë dhe e shijshme me kunguj.
Kungulli ka teksturën e përsosur për këtë pjatë, sepse është i butë pas gatimit, dhe aroma e tij e butë dhe e ëmbël shkon në mënyrë të përkryer me një shumëllojshmëri erëzash, nga të buta mesdhetare në pikante dhe shumë të nxehtë.
Shijojeni këtë pjatë pa keqardhje sepse kungujt janë të pasur me vitamina, minerale dhe fibra, dhe ka vetëm pak më shumë se 25 kalori për 100 gramë. Apeli i kësaj recete është se nuk duhet t’i përmbaheni rreptësisht, mund të shtoni erëza sipas dëshirës tuaj. Ne sugjerojmë patjetër përdorimin e lëngut të mishit ose perimeve, megjithëse gjella do të dalë e mrekullueshme edhe me ujë.

Përbërësit:
• 1 kungull të madh ose 2 të vegjël
• 1 qepë
• 2 thelpinj hudhër
• 1 patate
• 2 lugë të mëdha vaj ulliri
• 1 litër lëng perimesh ose mishi (ose ujë)
• kripë, piper
• Për servirje: vaj kungulli, fara kungulli, salcë kosi
Përgatitja:
• Prisni kungullin në gjysmë, qëroni lëkurën dhe hiqni farat nga brenda. Pritini në kubikë më të vegjël. Qëroni një patate të mesme dhe e prisni në kubikë të vegjël. Nëse dëshironi, ky është momenti që në të njëjtën mënyrë mund t’i shtoni recetës karota, rrepë, selino… Kubikët e perimeve duhet të jenë vetëm një ose dy centimetër të trashë, në mënyrë që të përpunohen siç duhet termikisht.
• Qëroni dhe copëtoni qepën dhe skuqeni në vaj ulliri për pesë minuta derisa të zbutet. Shtoni hudhrat e grira deri në fund. Shtoni të gjitha perimet që përdorni dhe kaurdisini në vaj dhe qepë për dhjetë minuta në zjarr të ulët. Hidhni supën (ose ujin), e rregulloni me kripë, piper, erëza të thata ose të freskëta sipas dëshirës (majdanozi, qiqrat, madje edhe speci djegës janë të mrekullueshëm), më pas lëreni gjithçka të gatuhet për rreth gjysmë ore. Shuma varet nga dendësia që dëshironi të merrni.
• Kur të gjitha perimet të jenë zier dhe zbutur, hiqeni tenxheren nga soba dhe përzieni gjithçka. Kontrolloni shijen për erëza dhe shtoni më shumë nëse diçka mungon. E vendosim supën me krem në sobë edhe për disa minuta.
• Shërbejeni duke vendosur një lugë çaji salcë kosi, një lugë gjelle vaj kungulli në çdo pjatë dhe spërkateni me farat e kungullit.