Kriza financiare, Skocia do të ngrijë qiratë për të ndihmuar qytetarët

Kriza financiare, Skocia do të ngrijë qiratë për të ndihmuar qytetarët

Skocia po ndërmerr masa për të ndihmuar qytetarët të përballojnë krizën financiare.

Ministrja Nicola Sturgeon ka njoftuar një ngrirje të qirave për pronat publike dhe private në një paketë masash “të fokusuara qëllimisht” në zgjidhjen e krizës.

Duke i përshkruar presionet mbi buxhetet e familjeve si një “emergjencë humanitare”, ministrja përcaktoi programin vjetor për qeverinë ndërsa parlamenti i Holyrood u mblodh për herë të parë pas pushimeve verore.

Legjislacioni për të mbrojtur qiramarrësit vjen vetëm disa muaj pasi një propozim i ngjashëm nga Laburistët skocezë për të ngrirë qiratë për dy vjet derisa të futen kontrollet e qirasë në 2024, u votua nga SNP dhe Skocezët e Gjelbër MSP.

Sturgeon njoftoi gjithashtu një rritje në pagesën e fëmijëve skocezë, të cilën ajo e quajti “masa më ambicioze për reduktimin e varfërisë së fëmijëve në Mbretërinë e Bashkuar” nga 20 në 25 £ në javë për çdo fëmijë, shkruan The Guardian. 

“Planet për një rishikim emergjent të buxhetit, që synojnë “maksimizimin e ndihmës që mund të ofrojmë vareshin nga veprimet e menjëhershme të kryeministres së re”, shtoi ajo.

Angazhimet e mëtejshme përfshijnë:

Tarifat e ScotRail do të ngrihen të paktën deri në mars 2023.

Shtrirja e ushqimit falas në shkollë për nxënësit e 6-të dhe 7-të fillore.

Krijimi në ligj i një shërbimi kombëtar të kujdesit.

Një fond prej 25 milion £ për dekarbonizimin e misionit Clyde për të mbështetur projektet e ngrohjes me emetim zero dhe sistemet e ngrohjes komunale.

Një projekt-ligj i drejtësisë penale për të shfuqizuar verdiktin e diskutueshëm të paprovuar dhe për të futur anonimitetin ligjor për viktimat e veprave seksuale.

Sturgeon u zotua gjithashtu të nxjerrë ligje për një referendum tjetër mbi pavarësinë skoceze më 19 tetor të vitit të ardhshëm, nëse gjykata supreme vendos që qeveria e saj mund të mbajë ligjërisht një votim të dytë.

LEXO EDHE:

Back to top button