Kriza klimatike: 6 miliardë euro për dëmet nga fatkeqësitë natyrore në Itali

Kriza klimatike: 6 miliardë euro për dëmet nga fatkeqësitë natyrore në Itali

Siguruesit italianë paguan një rekord prej gjashtë miliardë eurosh në dëme të lidhura me dëmet e shkaktuara nga fatkeqësitë ‘natyrore’ vitin e kaluar, pasi ndikimi i krizës klimatike këtu vazhdoi të bëhej më dramatik, tha presidentja e ANIA Maria Bianca Farina në asamblenë e shoqatës së sigurimeve të martën.

Farina tha se ky numër përfshin rreth 800 milionë euro të paguara në lidhje me përmbytjet vdekjeprurëse të vitit të kaluar në Emilia-Romagna dhe Toscana.

“Në vitin 2023, industria botërore e sigurimeve pagoi pothuajse 100 miliardë euro për dëmet që lidhen me fatkeqësitë natyrore”, tha Farina.

“Në Itali ishte maksimumi i të gjitha kohërave të dëmeve të siguruara: më shumë se gjashtë miliardë, përfshirë 5.5 miliardë të shkaktuara nga ngjarjet atmosferike. Ndryshimi i klimës është një sfidë vendimtare. Ne jemi dëshmitarë të fatkeqësive natyrore gjithnjë e më ekstreme, të shpeshta dhe shkatërruese, të cilat vënë në rrezik gjithnjë e më shumë njerëz dhe prona”.

Shkencëtarët thonë se kriza klimatike është shkaktuar nga emetimet e gazrave serrë të njeriut. Edhe pse ka shumë burime të gazeve serrë që shkaktojnë ngrohjen globale, nxitësi kryesor është djegia e lëndëve djegëse fosile si nafta, gazi dhe qymyri, shitjet e të cilave sjellin fitime të mëdha për gjigantët e energjisë në botë.

WWF tha të hënën se Italia është në një “gjendje të përhershme të fatkeqësisë klimatike” pasi e fundit në një seri të gjatë valësh të motit ekstrem shkaktoi dëme masive në Italinë veriore në fundjavë.

Dega italiane e OJQ-së tha se një grup të rinjsh që merrnin pjesë në një kamp veror që organizoi në Cogne ishin midis njerëzve që duhej të evakuoheshin me helikopter pas rrëshqitjeve të dheut të shkaktuara nga përmbytjet dhe shiu i rrëmbyeshëm bllokoi autostradën rajonale për në qytetin e Luginës së Aosta në shpatet e malit Gran Paradiso dhe ndërpreu furnizimin me ujë.

“Është gjithnjë e më e qartë se ne po përjetojmë një gjendje të përhershme të fatkeqësisë klimatike, ku kriza klimatike është rreziku më i madh për sigurinë e qytetarëve, me temperatura rekord dhe nxehtësi ekstreme të alternuara me reshje dhe përmbytje shkatërruese”, tha WWF.

“Ajo që ndodhi në Cogne është shkaktuar nga ndryshimi klimatik, i cili po shkakton shumëfishimin e ngjarjeve ekstreme që dikur ishin shumë të rralla, duke i bërë ato pothuajse të përditshme, por gjithashtu nxjerr në pah të gjitha vonesat e vendit tonë në trajtimin, parashikimin dhe zbutjen e tij”.

LEXO EDHE:

Back to top button