Kujdes! Fshijini nëse i keni, raundi i ri i aplikacioneve të dëmshme u hoqën nga Play Store përsëri

Analistët malware nga prodhuesi rus i antiviruseve Dr.Web kanë zbuluar një sërë aplikacionesh keqdashëse Android në Google Play Store, të cilat janë shkarkuar nga më shumë se dy milionë njerëz.

Aplikacionet e zbuluara nga Dr.Web paraqiten si shërbime të dobishme dhe aplikacione të optimizimit të sistemit, por në realitet ato ndikojnë negativisht në performancën e pajisjes.

Një aplikacion i theksuar nga Dr.Web është TubeBox – një sajt që kishte një milion shkarkime përpara se Google ta hiqte nga Play Store. TubeBox premton shpërblime në para për shikimin e videove dhe reklamave brenda aplikacionit, por kurrë nuk e përmbush këtë premtim, përkundrazi shfaq gabime kur përdoruesit përpiqen të përdorin shpërblimet e mbledhura. Studiuesit nga Dr.Web thonë se s è synon t’i mbajë përdoruesit në aplikacion sa më gjatë që të jetë e mundur, duke parë reklamat nga të cilat zhvilluesit fitojnë para.

Përveç këtij aplikacioni reklamues, në tetor në dyqanin Google Play u shfaqën edhe aplikacionet Bluetooth pajisje automatike që kishte 1 milion shkarkime, Bluetooth & Wi-Fi & USB driver që kishte 100,000 shkarkime, Volume, Music Equalizer që kishte 50,000 shkarkime dhe Fast. Master Cleaner & Cooling me 500 shkarkime.

Këto aplikacione ngarkojnë faqet e internetit sipas udhëzimeve që marrin nga serveri, duke gjeneruar shfaqje të rreme reklamash në pajisjet e infektuara.

Dr.Web zbuloi gjithashtu një numër aplikacionesh në Google Play që pretendon se janë të lidhura me bankat ruse dhe grupet e investimeve, secili mesatarisht rreth 10,000 shkarkime.

Këto aplikacione u promovuan përmes reklamave në aplikacione të tjera, ku premtonin një kthim nga investimi. Megjithatë, aplikacionet çojnë në faqe ku të dhënat personale të viktimave merren me mashtrim (phishing).

Për t’u mbrojtur nga aplikacionet e rreme në Google Play, kontrolloni gjithmonë për komente negative, kushtojini vëmendje politikës së privatësisë dhe mos harroni të vizitoni faqen e internetit të zhvilluesit për të verifikuar vërtetësinë e aplikacionit.

Mbajeni në minimum numrin e aplikacioneve të instaluara në pajisje dhe kontrolloni periodikisht nëse funksioni “Play Protect” i Google është aktiv.

LEXO EDHE:

Back to top button