Çfarë është infeksioni streptokokal i grupit A, i rrezikshëm për fëmijët?

Mjekët britanikë kanë paralajmëruar prindërit që të jenë të vetëdijshëm për rreziqet e infeksioneve të streptokokut të grupit A, pasi gjashtë fëmijë vdiqën në Mbretërinë e Bashkuar.

Kufizimet e vendosura për shkak të pandemisë, si mbajtja e detyrueshme e maskave mbrojtëse dhe distancimi social, nuk janë më në fuqi në atë vend, që do të thotë se infeksionet si streptokoku A përhapen më lehtë dhe numri i pacientëve është rritur në të kaluarën. muaj, raporton CNN.

Infeksioni mund të shkaktojë një sërë simptomash, nga të lehta në shumë të rënda, por nuk është fatale për shumicën e njerëzve që infektohen.

Jo gjithmonë shkakton simptoma

Streptokoku A është një bakter që gjendet në fyt dhe në lëkurë. Zakonisht shkakton ethe dhe infeksione të fytit dhe shumë njerëz e mbajnë atë pa asnjë simptomë. Megjithatë, ajo është ngjitëse dhe mund të përhapet përmes kollitjes, teshtitjes dhe kontaktit të ngushtë.

Simptomat e infeksionit përfshijnë dhimbje gjatë gëlltitjes, ethe, skuqje të lëkurës dhe ënjtje të bajameve dhe gjëndrave. Infeksioni është i zakonshëm në hapësirat e mbushura me njerëz si shkollat ​​dhe qendrat e kujdesit ditor, shpjegon Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

“Infeksioni është zakonisht mjaft i padëmshëm,” thotë profesor Beat Kampmann.

“Megjithatë, në raste shumë të rralla kur bakteri prodhon një toksinë, mund të arrijë në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojë gjendje shumë të rënda si sepsë, inflamacion të zemrës apo shok toksik me dështim të organeve”, paralajmëron mjeku.

Kampmann këshillon prindërit që të kërkojnë menjëherë kujdes mjekësor nëse fëmija i tyre duket “shumë i sëmurë” dhe ka simptoma të tilla si ethe, të vjella, dhimbje muskujsh ose skuqje.

Për të konfirmuar infeksionin me këtë bakter, mjekët mjekësorë përdorin një test të shpejtë të antigjenit ose një tampon fyti.

Trajtimi me antibiotikë

Strep A invazive është termi që përdoret për rastet kur bakteret pushtojnë trupin dhe hyjnë në qarkullimin e gjakut. Më pas sëmundja bëhet serioze, shpjegon Agjencia Britanike e Sigurisë Shëndetësore (UKHSA).

Nuk ka vaksinë për të parandaluar këto infeksione, por ato trajtohen me sukses me antibiotikë.

“Ne po shohim një rritje të rasteve të streptokokut A këtë vit,” tha Colin Brown, zëvendësdrejtor i agjencisë.

Rritja e numrit të personave të infektuar është veçanërisht e dukshme tek fëmijët nën 10 vjeç, shton UKHSA. Pesë fëmijë në Angli vdiqën nga kjo sëmundje dhe një vdekje u regjistrua në Uells.

Shifrat nga UKHSA tregojnë se midis mesit të shtatorit dhe mesit të nëntorit kishte 2.3 raste për 100,000 fëmijë të moshës nga 1 deri në 4 vjeç, një rritje nga mesatarja prej 0.5 raste për 100,000 fëmijë në vitet para pandemisë (2017-2019).

Midis fëmijëve të moshës 5 dhe 9 vjeç, kishte 1.1 raste për 100,000, krahasuar me një mesatare prej 0.3 në vitet para pandemisë.

Periudha e fundit e një numri të madh të infeksioneve ishte mes viteve 2017 dhe 2018, kur katër fëmijë nën moshën 10 vjeç vdiqën në të njëjtin interval kohor.

Agjencia nuk beson se është një variant i ri, duke shtuar se rritja e numrit të të infektuarve ka të ngjarë të jetë rezultat i një “bakteri që qarkullon në tubime shoqërore”.

LEXO EDHE:

Back to top button