Kur duhet të ndaloni pirjen e alkoolit për të parandaluar sëmundje të rënda?

Në një moshë të caktuar, është e mençur të konsiderohet shmangia e alkoolit si një masë për të parandaluar zhvillimin e demencës.

Kjo për shkak se konsumimi i rregullt apo edhe i rastësishëm i alkoolit mund të dëmtojë shëndetin e trurit, sipas Dr Richard Restak.

Në librin e tij të ri, neurologi e përshkroi alkoolin si “neurotoksina përfundimtare”.

Neurotoksinat janë substanca që dëmtojnë, shkatërrojnë ose dëmtojnë funksionin e sistemit nervor, i cili përfshin trurin, shkruan The Sun.

Për shkak të dëmit që alkooli mund t’i bëjë trurit dhe kujtesës sonë, Dr. Restak sugjeron një moshë kur duhet ta hiqni plotësisht atë nga jeta juaj.

Unë sugjeroj që nëse jeni 65 vjeç e lart, të eliminoni alkoolin nga dieta juaj plotësisht dhe përgjithmonë”, ka shkruar ai.

Por ai rekomandoi që të gjithë njerëzit të rivlerësojnë marrëdhënien e tyre me konsumimin e alkoolit, veçanërisht nëse mbështeten tek ai për t’u qetësuar, për të përmirësuar gjendjen shpirtërore ose për të ndihmuar në situata sociale.

“Nëse këto situata vlejnë për ju,” tha neurologu, “mund të jeni në një rrezik të rrezikshëm dhe ndoshta është më mirë të ndaloni fare.”

Një lloj demence e lidhur drejtpërdrejt me konsumimin e alkoolit

Konsumimi i alkoolit shoqërohet me një vëllim të reduktuar të lëndës së bardhë në tru, e cila ndihmon në transmetimin e sinjaleve midis zonave të ndryshme të trurit, gjë që mund të çojë në probleme me funksionin e trurit.

Dr. Restak argumenton se ekziston një lloj specifik i demencës që lidhet me konsumimin e tepërt të alkoolit: sindroma Wernicke-Korsakoff, e cila karakterizohet nga humbje e rëndë e kujtesës afatshkurtër dhe është rezultat i efekteve të drejtpërdrejta të alkoolit në tru.

Konsumimi afatgjatë i alkoolit gjithashtu mund të rezultojë në mungesë të vitaminës B1, e cila shkakton këtë sindromë.

Si të zvogëloni rrezikun e demencës?

Ju mund të bëni ndryshime në stilin e jetës për të zvogëluar shanset tuaja për të zhvilluar demencë. Ja se si:

1. Ushtrime të rregullta

Ka prova të forta që sugjerojnë se mungesa e aktivitetit fizik mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të demencës. Një studim i fundit i kryer në Shtetet e Bashkuara sugjeron se njerëzit me një masë më të madhe të masës muskulore gjatë jetës së tyre kishin një rrezik 12% më të ulët për të zhvilluar këtë sëmundje vdekjeprurëse në pleqëri.

2. Shmangia e pirjes së duhanit

Pirja e duhanit mund të rrisë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të demencës në pleqëri, sepse rrit gjasat e problemeve të zemrës dhe enëve të gjakut, të cilat janë të lidhura me sëmundjen e Alzheimerit dhe demencën vaskulare.

3. Trajtoni depresionin

Njerëzit që kanë pasur episode depresioni gjatë jetës së tyre kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar demencë. Flisni me mjekun tuaj nëse mendoni se keni depresion. Ata mund t’ju referojnë në trajtim, siç është terapia e bisedave ose terapia konjitive e sjelljes.

4. Kontrolli i presionit të lartë të gjakut dhe diabetit

Disa kushte, si presioni i lartë i gjakut ose diabeti, mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të demencës. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që të keni kontrolle të rregullta shëndetësore për t’u siguruar që po i kontrolloni këto kushte dhe në këtë mënyrë ulni rrezikun tuaj.

LEXO EDHE:

Back to top button