Kur mund të jetë e rrezikshme ngrënia e fiqve?

Fiku është një frut i stinës që rritet më së shumti në Mesdhe, në verë dhe në fillim të vjeshtës. Mund të konsumohet i freskët, i thatë ose si reçel në ëmbëlsira dhe ëmbëlsira.

Fiku përbëhet kryesisht nga uji, por është i pasur me karbohidrate, vitamina dhe minerale. Fiqtë e freskët janë të pasur me shumë lëndë ushqyese, një fiq përmban 30 kalori dhe sheqerna natyrale, karbohidrate, magnez, bakër, kalium, vitaminë B6 dhe vitaminë K.

Fiqtë e thatë përmbajnë më shumë sheqer, kalori dhe fibra për shkak të procesit të tharjes.

A mund të jetë i rrezikshëm konsumimi i fiqve?

Nëse konsumohen shumë fiq çdo ditë, kjo mund të çojë në marrje të tepërt të kalorive dhe sheqerit, madje edhe shtim në peshë. Mund të ndodhë që disa njerëz të jenë alergjikë ndaj fiqve, kryesisht ata që janë alergjikë edhe ndaj polenit të thuprës. Disa mund të marrin parasysh edhe lateksin natyral nga kërcellet.

Gjithashtu, për shkak të sasive të larta të vitaminës K, njerëzit që marrin ilaçe për hollimin e gjakut duhet të jenë të kujdesshëm në ngrënien e fiqve.

Ngrënia e shumë fiqve të thatë mund të shkaktojë diarre.

Së fundi, fiqtë janë një frut i shëndetshëm, por përmbajnë shumë sheqer dhe nuk duhet tepruar. Disa njerëz janë alergjikë ndaj fiqve, ndaj duhet të keni kujdes kur i konsumoni.

LEXO EDHE:

Back to top button