Kush nuk mund dhe kush duhet të hajë sardele? Ky peshk është shumë i shëndetshëm, por mund të jetë i tepruar – ja çfarë duhet të keni kujdes

Kush nuk mund dhe kush duhet të hajë sardele? Ky peshk është shumë i shëndetshëm, por mund të jetë i tepruar – ja çfarë duhet të keni kujdes

Ekspertët theksojnë shpesh se peshku duhet të jetë pjesë e një diete të ekuilibruar dhe të larmishme, për shkak të përqindjes së lartë të lëndëve ushqyese të dobishme si acidet yndyrore omega-3, proteinat dhe vitaminat dhe mineralet e shumta.

Ka qenë pjesë e dietës njerëzore për shekuj, dhe opsionet e konservuara janë të disponueshme gjatë gjithë vitit, nga të cilat sardelet janë ndër peshqit më të njohur dhe më të përballueshëm.

Dihet pak që sardelet kanë marrë emrin e Sardenjës, ku ato janë të bollshme dhe ofrojnë shumë përfitime shëndetësore për trupin.

Pse dUhet të hani sardele?

Në radhë të parë ndër arsyet e shijimit më të shpeshtë të sardeles janë, natyrisht, yndyrnat omega-3, të cilat kanë veti anti-inflamatore dhe hulumtimet i lidhin ato me një rrezik më të ulët të mpiksjes së gjakut dhe uljes së presionit të gjakut. Për shkak të gjithë kësaj, ato janë të dobishme për shëndetin kardiovaskular dhe mund të ndihmojnë njerëzit që kanë pësuar një atak në zemër ose janë në rrezik të shtuar për një të tillë.

 

Sardelet janë një burim i shkëlqyer i vitaminave dhe janë ndër burimet e rralla ushqimore të vitaminës D.

Ato përmbajnë gjithashtu shumë minerale, veçanërisht kalcium, ndaj janë të përshtatshme për njerëzit që shmangin qumështin e lopës për shkak të alergjive, dietës vegane ose agjërimit, ose thjesht kanë nevojë për më shumë nga ky mineral. Hekuri, magnezi, zinku, fosfori janë gjithashtu të pranishëm në sasi të konsiderueshme tek sardelet.

Cilat sardelet janë më të mirat?

Sipas platformës mjekësore Healthline, nëse jeni duke blerë sardelet e konservuara, ato në vaj ulliri janë një alternativë më e mirë se ato në vajin e sojës, ndërsa versioni në ujë është i dobishëm nëse dëshironi të reduktoni marrjen e yndyrës.

Nëse blini sardele të freskëta, të cilat prishen shumë shpejt, kushtojini vëmendje nëse kanë erë të freskët, nëse lëkura e tyre shkëlqen, nëse sytë e tyre janë të shndritshëm dhe struktura është e fortë, sepse të gjithë këta janë faktorë që garantojnë që peshku të jetë cilësor. .

Kush nuk duhet të hajë sardele?

Personat me probleme me veshkat ose përdhes, paralajmëron Healthline, duhet të shmangin sardelet.

Gjegjësisht, ky peshk përmban natyrshëm një substancë që krijon acidin urik dhe grumbullimi i tij mund të shkaktojë probleme me veshkat ose përdhes tek ata që tashmë janë të prirur për të.

 

Gjithashtu, sardelet janë të pasura me kripë, kështu që nëse po përpiqeni të zvogëloni marrjen e kripës për çfarëdo arsye, sigurohuni që të lexoni se sa të kripura janë sardelet përpara se t’i zgjidhni ato.

Nëse po vëzhgoni marrjen e kalorive, kini kujdes me sardelet – pavarësisht nga lëngu në të cilin ruhen, këta peshq mund të jenë të pasur me kalori.

Siç shkruan Eating Well, është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje merkurit që mund të gjendet në sardelet, dhe dietologia e regjistruar Lauren Manaker thotë se konsumimi i këtij peshku më shumë se 4 herë në javë mund të jetë një shqetësim për shkak të ekspozimit të mundshëm ndaj sasive të mëdha të merkurit.

LEXO EDHE:

Back to top button