Ky mineral është një nga përbërësit kryesorë të një diete të ekuilibruar

Ky mineral është një nga përbërësit kryesorë të një diete të ekuilibruar

Squfuri është një mineral që është pjesë e lëkurës, flokëve dhe thonjve, si dhe indit lidhës dhe kërcit, d.m.th. i muskujve dhe kyçeve, dhe është një nga lëndët ushqyese kyçe veçanërisht të rëndësishme për shëndetin.

Kur bëhet fjalë për lëndët ushqyese që janë veçanërisht të rëndësishme për shëndetin, pakkush do të mendonte për squfurin. Por me të vërtetë ka diçka për të thënë për këtë mineral, i cili është pjesë e lëkurës, flokëve dhe thonjve, si dhe indit lidhës dhe kërcit, domethënë muskujt dhe kyçet.

Squfuri është i përfshirë në shumë procese trupore, duke përfshirë metabolizmin e proteinave, karbohidrateve dhe yndyrave. Ai stimulon qarkullimin, tretjen dhe largimin e substancave të dëmshme nga trupi, ka një efekt të fortë kundër mikrobeve dhe shtyp inflamacionin, balancon presionin e gjakut, kolesterolin dhe sheqerin.

Ku ndodhet gjithçka?

Squfuri gjendet në shumë ushqime natyrale. Gjendet tek vezët, mishi, peshku, qumështi… Burime të mira të squfurit janë asparagus, bishtajore (sidomos bizelet, fasulet, soja), arrat dhe drithërat, dhe lakra është një histori e veçantë.

Perimet nga familja e perimeve krucifere – brokoli, lulelakra, lakra jeshile, lakra, rrepka, lakrat e Brukselit, rrika, rrepka, rrepat – përmbajnë një bollëk të përbërjeve medicinale të squfurit, më e spikatura prej të cilave është sulforafani – shumë i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm.

Sa më gjatë të zihen perimet, aq më shumë squfur humbet, kështu që rekomandohet vetëm një ngrohje e shkurtër. Mjafton zierja ose zierja e lakrës në avull për vetëm pesë minuta – në këtë mënyrë mund të ruhen komponimet e dobishme të squfurit dhe shijet e shkëlqyera. Nëse kokat e lakrës zihen më shumë se pesë minuta, fillojnë të lëshojnë sulfur hidrogjeni, i cili është shkaku i erës së pakëndshme dhe humbjes së shijes.

Një bollëk squfuri gjendet edhe tek qepa, hudhra dhe specie të tjera të ngjashme si preshi dhe hudhra. Më të njohurit janë komponimet e tyre squfurik alicin, alliin dhe ajeon, dhe përveçse janë medicinale, japin edhe një shije dhe erë pikante karakteristike. Për qepët, rregulli është që ato të ngrohen sa më pak për të kursyer squfurin. Është gjithashtu mirë të dini se prerja e një qepe çliron enzima që krijojnë përbërje squfuri. Sa më e imët të pritet qepa ose hudhra, aq më shumë prodhohen substanca shëruese të squfurit. Ju mund të kontribuoni më tej në këtë proces duke i lënë qepët ose hudhrat e prera në feta për të paktën pesë minuta, mundësisht dhjetë minuta, përpara se të hani ose të përgatisni ushqim.

Është i dobishëm si suplement ushqimor, por edhe në aplikim të jashtëm

Squfuri është gjithashtu i disponueshëm në formën e një suplementi dietik të njohur si MSM (metil sulfonil metan). Është një lloj squfuri organik që është normalisht i pranishëm në trup, dhe rekomandohet për detoksifikimin, forcimin e imunitetit dhe lëvizshmërinë më të mirë, si dhe për lëkurë, flokë dhe thonj më të shëndetshëm dhe më të bukur.

Squfuri është i dobishëm edhe për aplikim të jashtëm, pra në lëkurë, duke filluar me larjen dhe terapinë në ujë termal squfuri, karakteristikë e banjove në klimën tonë. Uji termo-mineral i pasur me squfur ka një efekt anti-inflamator, zvogëlon dhimbjen, stimulon qarkullimin dhe metabolizmin dhe përshpejton shërimin e indeve. Përdoret në sëmundje të ndryshme reumatizmale, të frymëmarrjes, gjinekologjike dhe të lëkurës dhe në shërimin nga operacionet dhe lëndimet.

Squfuri shpesh shtohet në përgatitjet për lëkurën me probleme dhe lëkurën e kokës, sepse qetëson inflamacionin, harmonizon punën e gjëndrave dhjamore dhe nxit rigjenerimin e lëkurës. Është dëshmuar të jetë një aleat i dobishëm në zgjidhjen e problemeve me aknet, zbokthin, dermatitin seborrheik dhe sëmundje të tjera të lëkurës që kërkojnë kujdes të veçantë.

LEXO EDHE:

Back to top button