LEGO prezantoi një kub të bërë nga pluhuri hapësinor: A është një zgjidhje për kolonizimin e Hënës?

Tullat e ndërthurura të bëra nga regolit mund të jenë një mënyrë për të krijuar struktura ndërtimi në Hënë. Kompania daneze e lodrave LEGO kontribuoi në zgjidhjen e këtij problemi.

Në bashkëpunim me Agjencinë Evropiane të Hapësirës, ​​ai bëri një kub nga pluhuri i meteorit dhe materiale të tjera. Në të ardhmen, ajo mund të përdoret për të ndërtuar infrastrukturën në Hënë dhe më gjerë.

Shkencëtarët nga Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) kanë bashkëpunuar me tullat LEGO për printim 3D të ngjeshur nga pluhuri hapësinor. Ky material, si dhe mënyra se si blloqet LEGO përshtaten së bashku, një ditë mund të ndihmojnë në zgjidhjen e problemit se si të ndërtohen gjëra në hënë – si strehimore për astronautët.

“Askush nuk ka ndërtuar ndonjëherë një strukturë në Hënë, kështu që ne duhet të kuptojmë jo vetëm se si t’i ndërtojmë ato, por edhe nga çfarë t’i ndërtojmë”, tha shkencëtari i ESA, Aiden Cowley. Ai shton se njerëzit nuk mund të marrin asnjë material ndërtimor me vete në hapësirë.

I vetmi material hënor i paprekur që kemi në Tokë është 382 kilogramë shkëmb dhe regolith i mbledhur nga astronautët e Apollo dhe një pjesë e vogël e materialit nga misionet robotike që kthyen mostrat.

Kështu që ekipet përdorën materiale nga meteori 4.5 miliardë-vjeçar NWA 869, i cili u gjet në Afrikën veriperëndimore në vitin 2000. Ai përmban kokrra metalike, kondra (kokrra të rrumbullakëta shkëmbi) dhe elementë të tjerë. Shkencëtarët bluan gjithçka në një pluhur dhe e përzien me regolit të simuluar.

Ekipi më pas përdori materialin për të bërë tulla LEGO të printuara 3D. Duke vepruar kështu, ata dhanë një provë të konceptit se kubet e ndërthurur mund të bëhen nga regolit hënor dhe të përdoren për të ndërtuar bazat hënore.

Sipas kompanisë LEGO, blloqet e meteorit përshtaten së bashku si blloqe klasike. Që tani e deri në shtator, të interesuarit mund t’i shohin të ekspozuara në dyqane të markave të përzgjedhura në mbarë botën.

 

LEXO EDHE:

Back to top button