​Lija e majmunëve: 4 raste të tjera konfirmohen në Angli

Katër raste të tjera të lisë së majmunëve janë zbuluar në Angli, thanë zyrtarët shëndetësorë.

Rastet e reja të infeksionit të rrallë viral nuk duket se janë të lidhura me dy rastet e mëparshme të konfirmuara të shpallura më 14 maj dhe një rast të mëparshëm më 7 maj, tha Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar.

Nga katër të rejat, tre ishin në Londër dhe një rast i lidhur ishte në verilindje. Të katërt duket se janë infektuar në kryeqytet.

Do të thotë se aktualisht janë shtatë raste të konfirmuara në Britani të Madhe, të diagnostikuar midis 6 dhe 15 majit.

Rasti i parë ishte një person i cili kohët e fundit kishte udhëtuar në Nigeri, ku besohej se kishin kontraktuar infeksionin, përpara se të udhëtonin në Britani.

Dy rastet e shpallura më 14 maj jetojnë së bashku në të njëjtën familje. Ato nuk janë të lidhura me rastin e mëparshëm.

Të katër rastet e reja vetë-identifikohen si homoseksualë, biseksualë ose burra të tjerë që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra, tha UKHSA.

Agjencia tha se nuk ka asnjë lidhje për të udhëtuar në një vend ku lija e majmunëve është endemike dhe se ku dhe si i kanë marrë infeksionet e tyre është nën hetim, duke përfshirë nëse ata kanë lidhje të mëtejshme me njëri-tjetrin.

Lija e majmunëve është një infeksion viral që zakonisht lidhet me udhëtimin në Afrikën Perëndimore.

Zakonisht është një sëmundje e lehtë vetë-kufizuese, e përhapur nga kontakti shumë i ngushtë me dikë me lisë majmuni dhe shumica e njerëzve shërohen brenda pak javësh. Megjithatë, sëmundje të rënda mund të shfaqen në disa njerëz.

Sipas agjencisë, virusi nuk përhapet lehtë midis njerëzve dhe rreziku për popullatë është i ulët.

Simptomat fillestare të lisë së majmunit përfshijnë ethe, dhimbje koke, dhimbje muskujsh, dhimbje shpine, ënjtje të nyjave limfatike, të dridhura dhe rraskapitje.

Një skuqje mund të zhvillohet, shpesh duke filluar në fytyrë, duke u përhapur më pas në pjesë të tjera të trupit duke përfshirë organet gjenitale.

Skuqja ndryshon dhe kalon nëpër faza të ndryshme dhe mund të duket si lija e dhenve ose sifilizi, përpara se të formojë më në fund një zgjebe, e cila më vonë bie.

LEXO EDHE:

Back to top button