Liqenet më të mëdhenj në botë po tkurren në mënyrë drastike

Liqenet më të mëdhenj në botë po tkurren në mënyrë drastike

Më shumë se gjysma e liqeneve dhe rezervuarëve më të mëdhenj në botë kanë humbur sasi të konsiderueshme uji në tre dekadat e fundit, sipas një studimi të ri që fajëson kryesisht ndryshimet klimatike dhe përdorimin e tepërt të ujit.

Rreth një e katërta e popullsisë së botës jeton në një zonë me liqene që thahen, sipas një studimi të shkencëtarëve ndërkombëtarë të botuar të enjten në revistën Science.

Liqenet mbulojnë vetëm rreth 3% të planetit, por përmbajnë pothuajse 90% të ujërave të ëmbla sipërfaqësore të lëngëta globale dhe janë burime kryesore të ujit për pije, ujitje dhe energji, dhe ofrojnë habitate jetike për kafshët dhe bimët. Por liqenet janë në telashe, raporton CNN. Nivelet e ujit në liqene luhaten për shkak të ndryshimeve natyrore të klimës në shi dhe borë, por ato gjithashtu ndikohen gjithnjë e më shumë nga aktivitetet njerëzore.

Në të gjithë botën, liqenet më të rëndësishëm po përjetojnë një rënie të mprehtë. Liqeni Mead në lumin Kolorado në jugperëndim të Shteteve të Bashkuara është tërhequr në mënyrë dramatike për shkak të mega thatësirës dhe dekadave të përdorimit të tepërt. Deti Kaspik (i njohur edhe si Deti Kaspik, sepse ka ujë të kripur) midis Azisë dhe Evropës – trupi më i madh ujor i brendshëm në botë – është zvogëluar për një kohë të gjatë për shkak të ndryshimeve klimatike dhe përdorimit të ujit.

Rënia e nivelit të ujit në shumë liqene është dokumentuar mirë, por shkalla e ndryshimeve dhe arsyet pas tyre janë hulumtuar më pak, tha Fangfang Yao, autori kryesor i studimit dhe një shkencëtar në Institutin Bashkëpunues të Universitetit të Kolorados Boulder për Shkencën Mjedisore. dhe Hulumtimi..

Studiuesit përdorën matjet satelitore të afro 2000 liqeneve dhe rezervuarëve më të mëdhenj në botë, të cilët së bashku përfaqësojnë 95% të furnizimit total me ujë të liqeneve të Tokës. Duke ekzaminuar më shumë se 250,000 imazhe satelitore nga viti 1992 deri në vitin 2020, së bashku me modelet klimatike, ata ishin në gjendje të rindërtonin historinë e liqenit që shkon pas dekadash.

Ndryshimet klimatike dhe aktivitetet njerëzore

Rezultatet ishin befasuese, thanë autorët e studimit. Ata zbuluan se 53% e liqeneve dhe rezervuarëve humbën sasi të konsiderueshme uji, me një rënie neto prej rreth 22 miliardë tonë metrikë në vit, ekuivalente me vëllimin e 17 Lake Mead.

Më shumë se gjysma e humbjes neto të ujit në liqenet natyrore mund t’i atribuohet aktiviteteve njerëzore dhe ndryshimeve klimatike, zbuloi studimi. Humbjet e ruajtjes së ujit të liqenit janë gjetur kudo, duke përfshirë tropikët e lagësht dhe Arktikun e ftohtë.

“Kjo sugjeron që tendencat globale të tharjes janë më të gjera sesa mendohej më parë,” tha Yao.

Faktorë të ndryshëm ndikuan në liqene të ndryshme. Konsumi i paqëndrueshëm i ujit është arsyeja kryesore për rënien e Detit Aral në Uzbekistan dhe Detit Salton në Kaliforni, ndërsa ndryshimet në reshjet dhe rrjedhjet kanë çuar në rënien e Liqenit të Kripur të Madh. Në Arktik, liqenet po zvogëlohen për shkak të një kombinimi të ndryshimeve të temperaturës, reshjeve, avullimit dhe rrjedhjes.

“Shumë nga ndikimet e njerëzve dhe ndryshimeve klimatike në humbjen e ujit në liqene kanë qenë të panjohura deri më tani, siç është tharja e liqenit Gud-e-Zareh në Afganistan dhe liqeni Mar Chiquita në Argjentinë,” tha Yao për CNN.CNN.

Ndryshimet klimatike mund të kenë një sërë ndikimesh në liqene. Më e dukshme, tha Yao, është rritja e avullimit. Ndërsa liqenet tkurren, ai gjithashtu mund të kontribuojë në tharjen e pellgut ujëmbledhës përreth, zbuloi studimi, duke rritur avullimin dhe duke përshpejtuar rënien e tyre.

Për liqenet në pjesët më të ftohta të botës, avullimi i dimrit është një problem në rritje pasi temperaturat më të ngrohta shkrin akullin që normalisht i mbulon, duke e lënë ujin të ekspozuar ndaj atmosferës. Këto ndryshime mund të kenë efekte kaskaduese, duke përfshirë një ulje të cilësisë së ujit, një rritje të lulëzimit toksik të algave dhe zhdukjen e jetës ujore.

“Një aspekt i rëndësishëm që shpesh nuk njihet është degradimi i cilësisë së ujit të liqenit për shkak të një klime më të ngrohtë, e cila vë një tendosje në furnizimet me ujë për komunitetet që mbështeten në to,” tha Yao.

Jo të gjithë liqenet po zvogëlohen

Sa i përket rezervuarëve, studimi zbuloi se sedimentimi është faktori më i madh në rënien e tyre, me sedimentin që hyn në ujë dhe zvogëlon hapësirën. Është një fatkeqësi e heshtur, shpjegoi Yao, që ka vazhduar për vite e dekada. Liqeni Powell, për shembull – rezervuari i dytë më i madh i krijuar nga njeriu në Shtetet e Bashkuara – ka humbur gati 7% të kapacitetit të tij të ruajtjes për shkak të sedimentit të akumuluar.

Sedimentimi mund të ndikohet nga ndryshimet klimatike. Zjarret pyjore, për shembull, të cilat po bëhen më intensive me ngrohjen e botës, shkatërrojnë pyjet dhe destabilizojnë tokën, duke ndihmuar në rritjen e rrjedhës së sedimenteve në liqene dhe rezervuarë.

“Rezultati i sedimentimit është se rezervuarët pranojnë më pak ujë, gjë që i bën ata më pak të besueshëm për furnizimin me ujë të freskët dhe energji hidroelektrike, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara, pasi rezervuarët janë mjaft të vjetër,” tha Yao.

Jo të gjithë liqenet po zvogëlohen; rreth një e treta e rënies së liqenit u kompensua nga rritjet gjetkë, zbuloi studimi. Disa liqene janë në rritje, dhe 24% e tyre kanë shënuar një rritje të ndjeshme të vëllimit të ujit. Këto ishin kryesisht liqene në rajone më pak të populluara, zbuloi studimi, të tilla si zona në rrafshnaltat veriore të Amerikës së Veriut dhe Pllajën Tibetiane.

Liqenet duhet të menaxhohen siç duhet

Ndikimet e ndryshimeve klimatike janë të dukshme në disa prej këtyre liqeneve pasi shkrirja e akullnajave mbushin liqenet, duke paraqitur një rrezik potencial për njerëzit që jetojnë në rrjedhën e poshtme. Sa i përket rezervuarëve, ndërsa gati dy të tretat pësuan humbje të konsiderueshme të ujit, në përgjithësi pati një rritje neto për shkak të më shumë se 180 rezervuarëve të rinj, zbuloi studimi.

Catherine O’Reilly, një profesore e gjeologjisë në Universitetin Shtetëror të Illinois, e cila nuk ishte e përfshirë në studim, tha se kërkimi i ri ofron një grup të dhënash të dobishme afatgjatë që ndihmon në zgjidhjen e rëndësisë relative të faktorëve që nxisin rënien e liqenit.

“Ky studim vërteton ndikimin e klimës në mënyra që janë afër nesh – sa ujë është në dispozicion për ne dhe cilat janë opsionet për rritjen e ruajtjes së ujit.” “Është pak e frikshme të shohësh se sa sisteme të ujërave të ëmbla nuk janë në gjendje të ruajnë të njëjtën sasi uji siç kanë qenë,” tha O’Reilly për CNN.

Ndërsa shumë pjesë të botës bëhen më të nxehta dhe më të thata, liqenet duhet të menaxhohen siç duhet. Përndryshe, ndryshimet klimatike dhe aktivitetet njerëzore mund të çojnë në tharje më shpejt se sa mendojmë, thekson Yao.

LEXO EDHE:

Back to top button