Lloji i ri i koronavirusit: Këto janë grupe të rrezikuara, jep më shumë se pesë simptoma

Lloji i ri i koronavirusit: Këto janë grupe të rrezikuara, jep më shumë se pesë simptoma

Kuadri klinike i shkaktuar nga lloji i fundit i koronavirusit, nënvarianti EG.5 i quajtur Eris, është i butë në shumicën e rasteve, si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) lëshoi ​​një deklaratë se lloji i fundit nuk përbën një kërcënim të madh, sepse aktualisht nuk ka asnjë provë që ky lloj i fundit shkakton forma më të rënda të sëmundjes.

Sipas OBSH-së, Eris u regjistrua për herë të parë në shkurt të vitit 2023 dhe që atëherë numri i personave të infektuar me këtë nënvariant ka ardhur në rritje të vazhdueshme.

Simptomat janë të ngjashme me simptomat e koronës me të cilat jemi mësuar tashmë: temperaturë e lartë, dhimbje fyti, keqtrajtim i theksuar, kollë e thatë që nuk ndalet, rrufë, si dhe humbje e nuhatjes dhe shijes, shkruan Dr. Sasha Bozovic për “Stetoskopi” .

Koronavirusi Eris nuk ka ndonjë simptomë specifike, kryesisht ato janë simptoma të lehta ose të zakonshme të Covid-19. Ashtu si llojet e tjera të Omicron, EG.5 infekton traktin e sipërm respirator duke shkaktuar parehati, hundë të zëna dhe rrjedhje, duke bërë që shumë njerëz të mendojnë se kanë alergji, pastaj dhimbje të fytit, kollë dhe simptoma të tjera të ngjashme me të ftohtin, në kontrast me simptomat në traktin e poshtëm të frymëmarrjes, shpjegon Dr. Scott Roberts, një specialist në sëmundjet infektive në Yale Medicine në Universitetin Yale . Por njerëzit mbi 65 vjeç ose ata me sistem imunitar të dobësuar janë në rrezik më të madh që virusi të sulmojë traktin e poshtëm të frymëmarrjes, duke shkaktuar sëmundje të rënda.

– Nuk kam dijeni për ndonjë të dhënë që tregon se EG.5 çon në raste më të rënda, më të rënda të Covid-19 në krahasim me variantet e mëparshme. Por raportet e hershme kanë treguar se EG.5 po përhapet më shpejt se çdo lloj tjetër që qarkullon aktualisht, shpjegon Dr. Scott Roberts, i cili ka gjurmuar dhe analizuar rritjen e verës në rastet e Covid-19.

Prognoza klinike për pacientët që i përkasin grupeve të rrezikut

Në çdo sëmundje ka grupe rreziku, duke përfshirë edhe këtë lloj të ri të koronavirusit. Grupet e rrezikuara janë të moshuarit, fëmijët dhe njerëzit me sëmundje të ngjashme. Ata mund të zhvillojnë manifestime më të rënda të sëmundjes për dy arsye:

1. për shkak të papjekurisë së imunitetit

2. për shkak të imunitetit të dëmtuar

Mbrojtja ndaj llojit të ri të koronës në një kohë kur izolimi nuk është i detyrueshëm

Masat për mbrojtjen nga sëmundjet infektive janë universale dhe përfshijnë:

– izolimi në shtëpi – nëse është e nevojshme
– shmangia e grumbullimeve të mëdha të njerëzve
– larja e shpeshtë e duarve
– mbajtja e maskës

Një formë tjetër e mbrojtjes së mjedisit tuaj nga lloji i ri i koronavirusit është testimi. Testimi mund të bëhet në çdo laborator të regjistruar, si dhe ekziston mundësia e blerjes së një testi të shpejtë në farmaci.

Fillimi i vitit shkollor dhe koronavirusi

Nëse shfaqen shenja të një infeksioni respirator, sigurisht që është e nevojshme të dërgoni një student të tillë në izolim në shtëpi dhe të kontaktoni pediatrin e tij. Në shkolla rekomandohet mbajtja e maskave, larja e shpeshtë e duarve, por edhe ajo që shpesh harrohet – ajrimi i klasave. Është e rëndësishme t’i mësoni fëmijët se si të përgatisin hapësirën e tyre të punës në përputhje me masat për mbrojtjen nga sëmundjet infektive.

Gjëja më e rëndësishme është të punohet në mënyrë parandaluese për ngritjen e imunitetit të individit.

Forcimi i pavarur i sistemit imunitar

Ne duhet t’i përmbahemi një diete të ekuilibruar me një konsum të mjaftueshëm të proteinave, yndyrave, karbohidrateve, vitaminave dhe mineraleve. Por kjo nuk mund të mjaftojë nëse nuk kemi gjumë dhe pushim cilësor, si dhe të jemi në natyrë dhe aktivitet të rregullt fizik.

LEXO EDHE:

Back to top button