Macron drejt disfatës? E djathta ekstreme drejt fitores në zgjedhjet historike

Macron drejt disfatës? E djathta ekstreme drejt fitores në zgjedhjet historike

E djathta ekstreme e Francës kryeson pas raundit të parë të zgjedhjeve parlamentare që konfirmoi dominimin e tyre në politikën franceze dhe i solli në dyert e pushtetit. Mbështetësit e partisë së Marine Le Pen brohoritën, ndërsa ajo tha se “blloku makronist i presidentit është zhdukur plotësisht”.

Asnjëherë më parë e djathta ekstreme nuk ka fituar raundin e parë të zgjedhjeve parlamentare franceze.

Rezultatet fillestare sugjerojnë se Tubimi Kombëtar i Marine Le Pen do të marrë rreth 33% të votave, me bllokun e majtë Fronti i Ri Popullor i dyti me 28.1%. Macron është shtyrë në vendin e tretë me 21%, duke e lënë koalicionin e tij në gjendjen e tij më të dobët ndonjëherë.

Ajo që Marine Le Pen dhe Jordan Bardella duan është një shumicë absolute prej 289 vendesh në Asamblenë Kombëtare me 577 vende.

Parashikimet e vendeve për balotazhin e raundit të dytë të së dielës së ardhshme sugjerojnë se ato mund të dështojnë.

Emmanuel Macron thirri këto zgjedhje pas fitores së “RN” Tubimi Kombëtar në zgjedhjet evropiane

Pjesëmarrja ishte më e larta për një raund të parë parlamentar që nga viti 1997, duke reflektuar natyrën kryesore të një votimi që erdhi pas një fushate të shpejtë prej gati tri javësh.

LEXO EDHE:

Back to top button