“Mami dhe babi po divorcohen”, vështirësitë për një fëmijë si do ta përjetojë ai këtë gjendje?

“Mami dhe babi po divorcohen”

Vendimi për divorc në shumicën e rasteve nuk është aspak i thjeshtë dhe është veçanërisht i ndërlikuar kur përfshihen fëmijët. Psikologët pohojnë se divorci i prindërve është një nga gjërat më traumatike në jetën e një fëmije. Një mendje e re që sapo ka mësuar për dashurinë, emocionet dhe lidhjen e ka të vështirë të përballet me konceptin e ndarjes.

Mungesa e papritur e kontaktit dhe komunikimit me një prind, mbyllja e papritur, vërejtja e zemërimit apo ftohtësisë mes prindërve, përjetimi i dhimbjes së një prindi të vetëm – këto janë vetëm disa nga pasojat negative të divorcit me të cilat përballet fëmija dhe shumë shpesh këto gjëra nuk janë. është folur dhe as nuk merret parasysh.

Ekspertët thonë se fëmijët zhvillojnë aftësi më të mira njohëse pas moshës tre vjeçare. Nëse fëmija më pas ekspozohet ndaj debateve të vazhdueshme, debateve të ashpra dhe abuzimit verbal ose fizik, kjo lë pasoja negative për të. Kur lajmi i divorcit të prindërve prek më shumë fëmijët? Psikologët kanë përgjigjen.

Edhe pse traumat emocionale si divorci prekin të gjithë fëmijët, ndikimi është shumë më i madh kur një fëmijë është nga mosha tre deri në 15 vjeç.

“Kur një fëmijë hyn në pubertet, ai ka më shumë mundësi për të pranuar ose kuptuar divorcin e prindërve të tij”, thotë psikologu i fëmijëve Scott Carroll.

Shumë njerëz besojnë se një fëmijë shumë i vogël mund të mos kujtojë asgjë, por ky është një supozim i rremë. Një fëmijë tre deri në pesë vjeç mund t’i bëjë vetes disa pyetje kur njëri nga prindërit e tij nuk është afër. Në mungesë të prindërve, fëmija mendon pse u larguan, nëse ishte shumë i shqetësuar dhe nëse është faji i tij.

Periudha nga gjashtë deri në 12 vjet deri në pubertet është më e rëndësishmja për fëmijët prindërit e të cilëve janë divorcuar. Pastaj fëmijët fillojnë të bëjnë pyetje për gjithçka. Kjo moshë ngjall kuriozitet, por edhe më e vështira për shumicën e fëmijëve. Pyetje që një fëmijë i vogël nuk di t’i bëjë, fëmijët e kësaj grupmoshe i bëjnë me zë të lartë. Shumë shpesh fëmijët në këtë moshë bëhen pjesë e zënkave që ndodhin mes prindërve dhe nganjëherë përmes fëmijëve bëhen disa debate apo “gara” që janë të rrezikshme për gjendjen emocionale të fëmijës, paralajmërojnë psikologët.

LEXO EDHE:

Back to top button