Maskat e fytyrës i bëjnë njerëzit të duken më tërheqës, thotë një studim

Hulumtimi i ri ka zbuluar se maskat për fytyrën – veçanërisht ato kirurgjikale – i bëjnë njerëzit të duken më tërheqës. Studimi prezantoi pjesëmarrëset femra me 40 fytyra meshkuj me “tërheqje të ulët në të lartë” në gjendje të ndryshme: pjesërisht të mbuluara nga një maskë pëlhure, një maskë kirurgjikale, një libër dhe e pambuluar fare. 43 pjesëmarrëseve femra iu kërkua të vlerësonin atraktivitetin e burrit në çdo shtet në një shkallë nga një deri në 10.

Rezultatet treguan se fytyrat konsideroheshin më tërheqëse kur mbuloheshin nga një maskë mjekësore. Pjesëmarrësit gjithashtu i konsideruan fytyrat që vëzhguan si më tërheqëse kur mbanin një maskë pëlhure në krahasim me mosmbajtjen fare. Hulumtimi aktual tregon se pandemia ka ndryshuar psikologjinë tonë në mënyrën se si ne i perceptojmë mbajtësit e maskave. Kur shohim dikë të veshur me maskë, nuk mendojmë më “ai person ka një sëmundje, unë duhet të qëndroj larg”.

Dr Michael Lewis, Universiteti Cardiff
Studiuesit nga Shkolla e Psikologjisë në Universitetin e Cardiff-it kryen studimin në shkurt 2021 – shtatë muaj pasi maskat për fytyrën u bënë të detyrueshme në MB. Kohët e fundit u botua në revistën e rishikuar nga kolegët Cognitive Research: Principles and Implications.

Bashkautori i studimit Dr Michael Lewis tha se hulumtimi u ndërmor për të parë nëse pandemia kishte ndryshuar ndjenjat dhe qëndrimet e njerëzve ndaj maskave të fytyrës. Një studim i ngjashëm i kryer në Japoni në vitin 2016 zbuloi se maskat reduktonin atraktivitetin e një personi.

Dr Lewis i tha Universitetit të Cardiff-it: “Rezultatet bien ndesh me hulumtimin para pandemisë, ku mendohej se maskat i bënin njerëzit të mendonin për sëmundjen dhe personi duhet të shmangej.

LEXO EDHE:

Back to top button