Mbi 15,000 maturantë filluan provimet shtetërore të maturës

Mbi 15,000 maturantë filluan provimet shtetërore të maturës

Rreth 15,000 nxënës që kanë mbaruar arsimin e mesëm janë duke u përballur me provimet e tyre të para të maturës shtetërore këtë javë, fillimisht me provimin në gjuhën amtare dhe letërsi. Sipas të dhënave nga Qendra Shtetërore e Provimeve (QSHP), organizator i këtyre testeve, numri i kandidatëve të regjistruar ndahet në 10,088 për gjuhën dhe letërsinë maqedonase, 4,189 për atë shqipe dhe 315 për turke.

Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, ka shprehur mbështetjen e tij për procesin duke vizituar shkollën e mesme “Niko Nestor” në Strugë. Ndërkohë, Drejtoresha e QSHP, Biljana Mihajlovska, ka zgjedhur të vizitojë shkollën e mesme “Orce Nikolov” në Shkup.

Provimi i dytë, i cili është zgjedhor, pritet të mbahet më 8 qershor, ku janë regjistruar 13,198 kandidatë për gjuhën angleze, 1,356 për matematikë dhe numra më të ulët për gjuhët e tjera si gjermanisht dhe frëngjisht. Sipas llojit të arsimit, 6,341 janë nga shkollat e mesme të përgjithshme, 8,230 nga arsimi profesional dhe 263 nga arsimi artistik.

Këtë vit, për të përmirësuar kontrollin dhe për të parandaluar çdo incident siç ka ndodhur më parë, provimet do të zhvillohen në hapësira të mëdha si sallat sportive apo dhoma të tjera të mëdha shkollore. Rreth 2,000 mësues dhe 200 vëzhgues nga institucione të ndryshme do të mbikëqyrin zhvillimin e provimeve.

Për maturantët që nuk do të kalojnë maturën shtetërore në sesionin e qershorit, do të ofrohet mundësia për të rregjistruar në sesionin e gushtit, me provime të planifikuara për datat 12 dhe 14 gusht 2024.

LEXO EDHE:

Back to top button