Me 11,100 km/h në 1 orë në gjysmën e botës: Testi ishte i suksesshëm, a po vjen një avion me raketë?

Pas testimit të suksesshëm të një droni me raketa, Venus Aerospace shpreson të aplikojë të njëjtën teknologji për të fuqizuar një avion të ardhshëm që do të fluturojë me nëntë herë shpejtësinë e zërit

Venus Aerospace me bazë në Hjuston, Teksas ka përfunduar me sukses një fluturim provë të dronit të tij “motor me raketa shpërthyese rrotulluese”.

Droni super i shpejtë fluturoi me shpejtësi pothuajse supersonike, falë një motori inovativ që mund të ndryshonte ndjeshëm avionët e pasagjerëve siç i njohim sot.

Kompania amerikane shpreson të jetë në gjendje të përdorë këtë lloj motori për të fuqizuar aeroplanin e së ardhmes që do të transportonte pasagjerë me nëntë herë shpejtësinë e zërit. Dhe kjo është një shpejtësi prej 9 mach (9 Mach), pra vetëm pak më e lartë se 11,100 km/h e pabesueshme.

Një avion që fluturon me atë shpejtësi mund të përshkojë distancën nga Londra në San Francisko ose nga Tokio në Nju Jork në vetëm një orë!

16 kilometra me shpejtësi 1094 km/h

“Droni përfundoi me sukses fluturimin e tij të parë. Testi demonstroi me sukses kontrollet e fluturimit, stabilitetin, funksionimin e sistemit të avancuar të shtytjes së motorit rrotullues të raketave me shpërthim (RDRE), telemetrinë, operacionet tokësore dhe lëshimin ajror”, njoftoi kompania muajin e kaluar pasi u krye testi i mëparshëm. më 24 shkurt.

Janë publikuar edhe pamjet e fluturimit të parë të dronit, në të cilat shihet se si është nisur nga një aeroplan në fluturim. Avioni me gjatësi 2,44 metra dhe peshë 136 kilogramë u lëshua nga një lartësi prej 3650 metrash, u përshpejtua në një shpejtësi maksimale prej 0,9 Mach, pra 1,111 km/h dhe kështu fluturoi 16 kilometra.

Mundësohej nga një motor me peroksid hidrogjeni, me shtytje maksimale 80%, kështu që droni nuk do të kalonte 1 Mach. Teknologjia e testuar e motorëve të raketave demonstroi 15% efikasitet më të madh operacional se motorët standardë të raketave.

Shpejtësia e zërit është rreth 1,234 km/h, ndërsa droni kreu fluturimin e tij prej 16 kilometrash (10 milje) me një shpejtësi mesatare prej rreth 1,094 km/h.

Stargazer – Pasardhës i Concorde?

Edhe pse tashmë ka aeroplanë, kryesisht ushtarakë, që mund të fluturojnë me shpejtësi edhe më të mëdha se shpejtësia e zërit, avionët komercialë janë shumë më të ngadaltë se kaq. I vetmi aeroplan supersonik civil i përdorur ndonjëherë me sukses – i famshëm Concorde – fluturoi me një shpejtësi mesatare prej 2 Mach.

Një aeroplan reaktiv, i barabartë me dronin e Venus Aerospace, i cili mund të fluturojë me nëntë herë shpejtësinë e zërit, do të ishte një revolucion i vërtetë si në udhëtimet moderne ajrore ashtu edhe në përpjekjen e përjetshme njerëzore për të kapërcyer distancat.

Nga rruga, mediat shkruajtën tashmë vitin e kaluar për zhvillimin e idesë së një aeroplani hipersonik nga Venus Aerospace, me emrin e punës Stargazer. Është një ide për një avion civil të fuqizuar nga motorë raketash, i cili do të projektohej për të fluturuar me një shpejtësi mesatare prej rreth 8,000 km/h dhe i aftë për t’u ngjitur në një lartësi prej 52,000 metrash.

Duglebys, pronarë të kompanisë Venus Aerospace dhe inxhinierë kryesorë pas projektit, njoftuan në atë kohë se synonin të bënin që biletat e fluturimit në një avion të tillë të mos kushtonin më shumë se tarifat aktuale të klasit të parë.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Venus Aerospace (@venusaero)

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button