Me një test të vogël do të mësoni moshën e vërtetë të dëgjimit tuaj!

Humbja e dëgjimit zakonisht është e vështirë të dallohet menjëherë, sepse ajo përkeqësohet me kalimin e moshës. Kjo është për shkak se qelizat e vogla të dëgjimit si qime në veshin tuaj të brendshëm dëmtohen gjithnjë e më shumë me kalimin e moshës. Por një test i krijuar nga shkencëtarët mund t'ju tregojë moshën e vërtetë të dëgjimit tuaj

Përkatësisht, ky test, i cili zgjat më pak se një minutë, zbulon nëse rrezikoni të humbni dëgjimin. Ai bazohet në një studim të vitit 2021 nga Kina që analizoi se si mosha ndikon në aftësinë për të dëgjuar frekuenca të ndryshme.

Frekuenca e një toni që përdoruesit mund të dëgjojnë matet në herc (Hz) dhe përdoret për të vlerësuar moshën e dëgjimit të njerëzve. Shumica e njerëzve mund të dëgjojnë tinguj deri në 20,000 Hz herët në jetë. Kjo pothuajse përgjysmohet në 11,500 Hz kur kalon të 40-tat.

Në një analizë të fundit të rezultateve të një versioni të këtij testi të bazuar në aplikacionin e eargym, u zbulua se pothuajse gjysma (47%) e njerëzve të moshës 16 deri në 35 vjeç kanë dëgjim më të vjetër se mosha e tyre biologjike.

Doktori dhe bashkëthemeluesi i gjimnastikës, Andy Shanks, tha se shumica e njerëzve do të përjetojnë një formë të humbjes së dëgjimit gjatë jetës së tyre. Ai sugjeron testimin e dëgjimit tuaj rregullisht për të zbuluar ndonjë ndryshim jonormal.

“Nëse ne mund t’i dallojmë shenjat herët dhe të bëjmë disa ndryshime të vogla, ne mund të ndërmarrim hapa për të mbrojtur dëgjimin tonë dhe për të parandaluar humbjen e dëgjimit të shmangshme në të ardhmen,” thotë ai.

Sipas hulumtimit të publikuar në Journal of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, aftësia e dëgjimit më pas bie edhe më tej (8000 Hz) tek të rriturit në të 60-at e tyre. Siç u tha në hyrje, kjo është për shkak të dëmtimit të qelizave në veshin e brendshëm.

Qelizat e flokëve, të njohura si stereocilia, janë përgjegjëse për përkthimin e tingujve që dëgjojnë veshët tuaj në impulse elektrike, të cilat truri juaj përfundimisht i interpreton si tinguj të dallueshëm.

Për më tepër, humbja e dëgjimit është një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut të modifikueshëm për demencën dhe lidhet fort me shëndetin e dobët mendor dhe rënien njohëse.

Disa njerëz lindin me humbje dëgjimi, por shumica e rasteve zhvillohen me moshën. Nëse vëreni shenja të humbjes së dëgjimit, është e rëndësishme të mos bëni vetë-diagnostikim dhe të konsultoheni me mjekun tuaj të përgjithshëm për një test më të plotë të dëgjimit.

 

LEXO EDHE:

Back to top button