Mijëra qytete amerikane mund të bëhen qytete fantazmë deri në vitin 2100, tregon studimi

Mijëra qytete amerikane mund të bëhen qytete fantazmë deri në vitin 2100, tregon studimi

Në vitin 2100, bota do të jetë shumë e ndryshme nga ajo që është sot, e riformuar nga forcat natyrore të nxitura nga ndryshimet klimatike. Gjithashtu, qytetet tona do të dukeshin krejtësisht ndryshe dhe shumë prej tyre do të ishin hije të asaj që ishin më parë.

Një studim i ri zbulon se deri në fund të shekullit, gati gjysma e 30,000 qyteteve në Shtetet e Bashkuara do të përballen me rënie të popullsisë, duke humbur midis 12 dhe 33 për qind të popullsisë së tyre.

Sipas analizës, këto qytete të ardhshme ka shumë të ngjarë të ngjajnë me qytete fantazmë pasi popullsia do të ndryshojë. Kjo do të ndodhë nëse autoritetet vendore dhe urbanistët dështojnë të përgjigjen dhe të përshtaten me nevojat e banorëve të tyre.

Implikimet e kësaj rënie masive të popullsisë do të sjellin sfida të paprecedentë, që ka të ngjarë të çojnë në ndërprerje në shërbimet bazë si uji i pastër, energjia elektrike dhe aksesi në internet ndërsa qytetet tkurren dhe popullsia plaket, paralajmërojnë shkencëtarët.

Rënia e popullsisë në lagje të caktuara mund të shkaktojë mbylljen e dyqaneve ushqimore. Infrastruktura e neglizhuar në qytetet në tkurrje mund t’i lërë komunitetet pa ujë të pastër, diçka që ndodhi në Jackson, Misisipi, në vitin 2021.

Këto ndikime të mundshme të qyteteve në rënie shkojnë shumë përtej asaj që Uttara Sutradhar, një student i diplomuar në inxhinieri ndërtimi, dhe dy kolegë filluan të studiojnë: sfidat e transportit që qytetet e Illinois mund të përballen ndërsa popullsia e tyre ndryshon.

Të intriguar nga rezultatet, Sutradar dhe kolegët e tij zgjeruan analizën për të përfshirë të 50 shtetet duke bazuar parashikimet e tyre të tendencave të popullsisë në të dhënat e regjistrimit të SHBA nga tre periudha kohore mbi 20 vjet, dhe dy grupe të dhënash që përfshijnë pesë skenarë të mundshëm të klimës në të ardhmen.

Aktualisht, 43 për qind e qyteteve amerikane po humbasin banorë, një numër që do të rritet me kalimin e kohës. Në varësi të skenarit të modeluar të klimës, deri në 64 për qind e qyteteve mund të jenë në rënie deri në vitin 2100, zbuluan studiuesit.

Rënia më e madhe ka të ngjarë të ndodhë në rajonet verilindore dhe të mesme perëndimore. Teksasi dhe Juta do të përjetojnë humbje të popullsisë deri në vitin 2100.

LEXO EDHE:

Back to top button