Mikrobet e zorrëve mund të ndikojnë në shanset për obezitet

Mikrobet e zorrëve mund të ndikojnë në shanset për obezitet

Hulumtimet mbi mikrobet që udhëtojnë nëpër traktin tretës të njeriut tregojnë se disa mund të nxisin obezitetin, ndërsa të tjerët mund të ndihmojnë në parandalimin e tij.

Jo vetëm kaq, por këto mikrobe mund të veprojnë ndryshe tek burrat kundrejt grave, zbuloi i njëjti studim.

“Gjetjet tona zbulojnë se si një çekuilibër në grupe të veçanta bakteriale ka të ngjarë të luajë një rol të rëndësishëm në fillimin dhe zhvillimin e obezitetit, me dallime të konsiderueshme midis gjinive”, tha autorja kryesore e studimit Dr. Paula Aranaz nga Qendra për Kërkime të Ushqyerjes në Universitetin e Navarrës në Spanjë.

Ekipi i saj është planifikuar të prezantojë gjetjet në maj në Kongresin Evropian mbi Obezitetin në Venecia.

Studiuesit u fokusuan në një produkt përfundimtar të tretjes njerëzore: jashtëqitjes. Ata analizuan me kujdes “metabolomën” e mostrave të jashtëqitjes nga 251 vullnetarë të rritur femra dhe 110 meshkuj, mesatarisht 44 vjeç.

Metaboloma është shumëllojshmëria e molekulave të metabolitëve që formohen teksa bakteret e zorrëve shpërbëjnë ushqimin, shpjeguan studiuesit.

Ekipi i Aranaz përdori gjithashtu profilin gjenetik për të identifikuar llojet e ndryshme të baktereve në mostrat e jashtëqitjes.

Pjesëmarrësit e ndryshuan gamën për sa i përket peshës – 65 ishin me peshë normale, 110 ishin mbipeshë dhe 186 u konsideruan obezë.

LEXO EDHE:

Back to top button