Mikroplastika e gjetur në shtresat e sedimentit të paprekura nga njeriu modern

Mikroplastika e gjetur në shtresat e sedimentit të paprekura nga njeriu modern

Mikroplastika është kudo – nga trupat tanë në oqean. Me sa duket është gjetur edhe në shtresat e sedimentit që datojnë në gjysmën e parë të shekullit të 18-të, duke demonstruar aftësinë e rrezikshme të mikroplastikës për të depërtuar edhe në një mjedis të paprekur nga njeriu modern.

Studiuesit evropianë e bënë këtë zbulim alarmues pasi studiuan shtresat e sedimentit në tre liqene në Letoni, i cili u botua në revistën Science Advances.

Shkencëtarët studiuan sedimentet nga liqenet për të provuar nëse prania e mikroplastikës në shtresat gjeologjike do të ishte një tregues i besueshëm i fillimit të epokës antropocene, të cilën studimi e përcaktoi si fillim në vitin 1950 dhe e përdori për të përshkruar kur njerëzit filluan të kishin një ndikim të madh në mjedis. .

Shkencëtarët kanë përdorur prej kohësh shtresa hiri ose akulli për të studiuar ngjarjet e kaluara, duke çuar në pyetjen nëse mikroplastika mund të shërbejë si një shënues i besueshëm kronologjik për Antropocenin.

Sipas këtij hulumtimi, përgjigja është jo sepse mikroplastika u gjetën në çdo shtresë sedimenti të gërmuar, përfshirë atë të vitit 1733.

Përveç kësaj, hulumtimi tregon gjithashtu aftësinë mbresëlënëse të mikroplastikës për t’u bërë absolutisht kudo. Edhe Antarktida nuk është imune ndaj saj, kështu që shkencëtarët kanë gjetur mikroplastikë në disa mostra bore, të cilat arritën atje me ndihmën e erës. Ndoshta më alarmante, shkencëtarët kanë gjetur gjithashtu mikroplastikë në organet tona dhe studiuesit tani kanë filluar të shqyrtojnë ndikimin e saj.

Një nga sfidat më të mëdha do të jetë se si të heqim qafe mikroplastikën në mjedisin tonë, dhe duke gjykuar nga kudondodhja e saj dhe varësia jonë nga produktet plastike, nuk do të jetë e lehtë.

LEXO EDHE:

Back to top button