Mineralet e çuditshme që nuk gjenden në Tokë u zbuluan në një asteroid që ra në Afrikë

Shkencëtarët kanë zbuluar materiale të paparë kurrë më parë gjatë analizës së një pjese të madhe shkëmbi hapësinor që ra në Somali.

Ata gjetën më shumë minerale të panjohura. Dy janë analizuar dhe klasifikuar, dhe përcaktimi i të tretit aktualisht po shqyrtohet nga Shoqata Ndërkombëtare Mineralogjike.

Gjeologu planetar Chris Heard nga Universiteti i Albertës në Kanada prezantoi zbulimin e këtyre mineraleve më 21 nëntor në Simpoziumin e Eksplorimi Hapësinor. Mineralet janë quajtur elaite dhe elkinstantonite, raporton Science Alert.

“Sa herë që gjeni një mineral të ri, do të thotë se kushtet gjeologjike dhe kimia e shkëmbinjve ishin të ndryshme nga ajo që kemi parë më parë. “Kjo është arsyeja pse kjo është emocionuese, ju keni dy minerale në këtë meteorit të veçantë që janë të reja për shkencën,” tha Hurd.

Shkëmbi i lartpërmendur, i gjetur pranë qytetit El Ali, u identifikua së fundmi si një meteorit. Është një shkëmb me peshë 15.2 tonë, duke e bërë atë meteoritin e nëntë më të madh të gjetur në Tokë.

Deri më tani nuk dihet saktësisht se kur ka rënë në planetin tonë, por popullsia vendase e ka quajtur “Errësim” dhe për të është folur në folklor, këngë dhe valle për 5 deri në 7 breza. Përdorej si kudhër për mprehjen e thikave.

Ekspertët e zbuluan atë në vitin 2019 kur po kërkonin opal në zonë. Ata vunë re një shkëmb të çuditshëm me vrima, morën mostra dhe i dërguan në Heard për analizë dhe klasifikim. Heard shpejt përcaktoi se ishte në fakt një meteorit hekuri i familjes IAB dhe e quajti El Ali, sipas një qyteti aty pranë.

Rreth 350 meteoritë i përkasin klasifikimit IAB dhe karakterizohen, ndër të tjera, nga një përbërje kryesisht hekur-nikel me përfshirje silikate. Ata mendohet se janë formuar kur një asteroid hekuri u shkri në përplasje. Për të klasifikuar meteoritin, Heard dhe ekipi i tij analizuan përbërjen e tij kimike dhe vunë re diçka të çuditshme.

Ata vunë re se disa nga përfshirjet kishin një strukturë të pazakontë, kështu që Heard kërkoi ndihmën e mineralogut Andrew Lowcock nga Universiteti i Albertës, i cili shpejt përcaktoi se meteori përmbante të paktën dy minerale të panjohura më parë.

Një mineral i tretë i ri potencial është ende në proces identifikimi dhe klasifikimi, dhe ekspertët tani po punojnë në kërkime që përshkruan proceset e formimit të këtyre mineraleve të sapo zbuluara dhe çfarë do të thotë kjo për formimin e vetë meteoritit El Ali.

“Ky është profesioni im – si të gjej proceset gjeologjike dhe historinë gjeologjike të asteroidit. “Kurrë nuk kam menduar se do të punoja për të përshkruar minerale krejtësisht të reja vetëm për shkak të gjetjes së një meteori”, shpjegoi Hurd.

Sa i përket “Errësimit”, ai u hoq nga vendi ku ishte shtrirë për breza dhe u dërgua në kryeqytetin e Somalisë, Mogadishu. Ajo u mat atje dhe më pas u mor nga qeveria somaleze. Nuk dihet se çfarë ka ndodhur më pas, por raportohet se është transportuar në Kinë, ku ka përfunduar në duart e tregtarëve të meteoritëve, të cilët me gjasë do ta presin dhe do ta hedhin në treg.

Shkencëtarët po përpiqen ta gjejnë atë me shpresën se, në bashkëpunim me tregtarët dhe koleksionistët e meteoritëve, ata do të marrin më shumë pjesë të këtij shkëmbi të çmuar dhe do të kryejnë kërkime të mëtejshme.

LEXO EDHE:

Back to top button