Vaksina eksperimentale e HIV-it është e suksesshme në 97% të subjekteve

Një studim i publikuar dje në Ditën Botërore të SIDA-s zbuloi se një vaksinë eksperimentale për HIV prodhoi antitrupa në një grup të vogël subjektesh në fazën e parë të studimit. Është konfirmuar se dy doza të vaksinës, të dhëna tetë javë larg njëra-tjetrës, mund të shkaktojnë një përgjigje imune kundër HIV-it, raporton CNN.

Rezultatet u botuan në revistën shkencore Science, dhe vaksina rezultoi e suksesshme në 97 për qind të subjekteve, domethënë të gjithë përveç njërit prej 36 (duke mos përfshirë ata që morën një placebo).

“Të mësosh se si të induktosh antitrupa kundër patogjenëve me diversitet të lartë antigjenik, si HIV, gripi, hepatiti C ose viruset e familjes së koronavirusit beta, është një sfidë e madhe”, thuhet në studim.

Iniciativa Ndërkombëtare për Vaksinën e SIDA-s njoftoi fillimin e kësaj faze të parë provash klinike në 2018 për të vlerësuar sigurinë e një vaksine të quajtur eOD-GT8 60mer. Prova përfshiu gjithsej 48 të rritur të shëndetshëm midis moshës 18 dhe 50 vjeç, të cilët u regjistruan në dy institucione: Universitetin George Washington në Uashington, DC dhe Qendrën e Kancerit Fred Hutchinson në Seattle.

12 subjekte morën një placebo

Nga pjesëmarrësit, 18 morën një dozë prej 20 mikrogramë vaksine dhe tetë javë më vonë të njëjtën dozë vaksine, 18 morën 100 mikrogramë vaksinë dhe tetë javë më vonë një dozë vaksine të së njëjtës madhësi dhe 12 morën dy doza placebo me kripë. tetë javë diferencë.

Studiuesit mblodhën dhe analizuan qelizat imune nga gjaku dhe nyjet limfatike të pjesëmarrësve gjatë studimit. Në mënyrë të veçantë, ata ekzaminuan se si qelizat B, një lloj i qelizave të bardha të gjakut që prodhojnë antitrupa në sistemin imunitar, reagojnë ndaj vaksinës. Asnjë efekt anësor serioz nuk u zbulua dhe asnjë pjesëmarrës nuk mori HIV gjatë studimit.

Rreth 97%, ose të gjithë përveç njërit, nga 48 pjesëmarrësit e studimit raportuan efekte anësore lokale ose sistemike që ishin përgjithësisht të lehta ose të moderuara, të tilla si dhimbje në vendin e injektimit, keqardhje dhe dhimbje koke. Këto simptoma ndërpriten brenda 1-2 ditësh.

Vitin e kaluar, më shumë se 38 milionë njerëz jetonin me HIV ose AIDS në mbarë botën. Më shumë se 20 prova klinike të vaksinave të HIV-it janë duke u zhvilluar, ka njoftuar Iniciativa Ndërkombëtare e Vaksinave kundër SIDA-s.

LEXO EDHE:

Back to top button