Ministri i jashtëm i Greqisë Giorgos Gerapetritis: Mos përdorimi i emrit kushtetues është shkelje e Marrëveshjes së Prespës

Ministri i jashtëm i Greqisë Giorgos Gerapetritis: Mos përdorimi i emrit kushtetues është shkelje e Marrëveshjes së Prespës

Duke folur para nisjes së mbledhjes së Këshillit të Punëve të Jashtme të BE-së, Ministri i jashtëm i Greqisë Giorgos Gerapetritis tha se mos përdorimi i emrit kushtetues në politikën e brendshme është shkelje flagrante e Marrëveshjes së Prespës. Në këtë drejtim ai tha se pa respektimin e plotë të legjislacionit evropian dhe pa respektimin e ligjit ndërkombëtar dhe marrëveshjeve ndërkombëtare, anëtarësimi në BE është i paimagjinueshëm.

“Në kontekst të kësaj, më duhet të bëj një koment për Maqedoninë e Veriut. Shteti dhe lidershipi politik i Maqedonisë së Veriut kanë zgjedhur të mos përdorin emrin kushtetues – Maqedonia e Veriut në skenën e brendshme. Është një shkelje flagrante e Prespës. Marrëveshja, e cila përcakton se emri i shtetit do të jetë një dhe i vetëm (erga omnes) për përdorim të përgjithshëm dhe ai është Maqedonia e Veriut. Ne duhet të kuptojmë se e drejta ndërkombëtare është baza e paqes dhe sigurisë botërore në të cilën nuk ka asnjë proces në të cilin ju zgjidhni atë që ju pëlqen dhe çfarë jo për anëtarësimin në Bashkimin Evropian. Pa përputhje të plotë me legjislacionin evropian dhe pa plotë respektimi i të drejtës ndërkombëtare dhe marrëveshjeve ndërkombëtare është e paimagjinueshme”, tha Giorgos Gerapetritis, Ministër i Jashtëm i Greqisë.

LEXO EDHE:

Back to top button