Mishi, frutat dhe perimet: Si të dalloni ushqimin e freskët në një supermarket?

Mishi, frutat dhe perimet: Si të dalloni ushqimin e freskët në një supermarket?

Blerja e sendeve ushqimore me shumicë mund të jetë e vështirë. Nëse blini mish, fruta apo perime, është shumë e rëndësishme të dini nëse janë vërtet të freskëta pasi prezantohen në supermarkete.

Për të shmangur ushqimin e prishur dhe për të zgjedhur më të mirën që ofrohet në rafte, është e rëndësishme të mos blini ushqim përpara se ta ekzaminoni me kujdes. Shqisat tuaja të shikimit, nuhatjes dhe prekjes janë mënyra më e mirë për të kontrolluar freskinë e ushqimit.

Fruta

Nëse planifikoni t’i hani ato menjëherë, bananet është më mirë të blihen ndërsa janë të verdha me njolla kafe. Nëse nuk dëshironi të hani banane në të njëjtën ditë, bananet më të gjelbra janë padyshim një alternativë më e mirë.

Manaferrat nuhaten më së miri për të ditur nëse janë të freskëta. Kushtojini vëmendje kontejnerëve në të cilët shiten. Shpesh, myku zhvillohet në një ose dy manaferra në fund ose në qendër dhe më pas përhapet shpejt në të gjithë paketën.

Pjepri dhe shalqiri duhet të jenë aromatik dhe të fortë në prekje. Shmangni pjepërat dhe shalqinjtë që kanë myk të dukshëm ose njolla shumë të vogla pasi kjo mund të nënkuptojë se janë shumë të vjetër për t’u ngrënë.

Me mollët është e rëndësishme të zgjidhni ato më të vështirat dhe kur zgjidhni portokalltë zgjidhni ato me ngjyrë më të çelur dhe me erë “të ëmbël”.

Një perime

Perimet me rrënjë , të tilla si patatet dhe panxhari, duhet të jenë të forta. Pjesët e buta të këtyre llojeve të perimeve do të thotë se ato nuk janë më të përshtatshme për konsum.

Kungujt , pavarësisht nga lloji, duhet të jenë të fortë dhe të lëmuar dhe nuk është keq t’i kontrolloni duke i trokitur. Nëse tingëllojnë të zbrazëta, kjo do të thotë se janë të freskëta dhe gati për t’u ngrënë.

Duhet të shmangen kërpudhat që janë të buta, të rrudhura dhe pothuajse të rrëshqitshme . Kur bëhet fjalë për marulen, zgjidhni gjithmonë ato me ngjyra të ndezura dhe pa njolla.

Gjithmonë shikoni qepën pas shtresës së parë. Qepët që kanë shenja ose të çara, kontrolloni gjithmonë dy herë për t’u siguruar që nuk ka myk.

Mish

Kur zgjidhni mish pule ose gjeldeti , blini ato copa që nuk kanë erë dhe lëng të tepërt. Skuqja dhe qëndrueshmëria janë karakteristikat më të rëndësishme të mishit të kuq . Për produktet e mishit të thatë , shikoni me kujdes prerjen. Mos blini ato produkte që kanë një ngjyrë gri.

Ekziston vetëm një rregull që duhet mbajtur mend kur blini ushqim deti , dhe ai është se duhet të kenë erë deti, por jo tepër peshku.

LEXO EDHE:

Back to top button