ЗАБАВАТехнологија

„Алекса“ наскоро може да го имитира гласот на починатите роднини

„Алекса“ наскоро може да го имитира гласот на починатите роднини

Алекса наскоро може да го реплицира гласот на членовите на семејството, дури и ако тие се мртви.

Способноста, претставена на конференцијата на Amazon Re: Mars во Лас Вегас, е во развој и ќе му овозможи на виртуелниот асистент да имитира глас на одредена личност врз основа на обезбедената снимка помалку од една минута.

Рохит Прасад, виш потпретседател и главен научник за Alexa, на настаните во средата рече дека желбата зад функцијата е да се изгради поголема доверба во интеракциите што корисниците ги имаат со Alexa со ставање повеќе „човечки атрибути“.

„Овие атрибути станаа уште поважни за време на пандемија кога толку многу од нас ги загубија нај саканите. Иако вештачката интелигенција не може да ја елиминира болката од загубата, може да ги направи нивните сеќавања трајни“, рече Прасад.

Во видеото што го пушти Амазон на настанот, мало дете прашува „Алекса, дали баба може да заврши со читање  „Волшебникот од Оз“? Алекса потоа го прифаќа барањето и се префрла на друг глас што го имитира гласот на бабата. Гласовниот асистент потоа продолжува да читај ја книгата со ист глас.

За да ја создаде функцијата, Прасад рече дека компанијата морала да научи како да направи „висок квалитет на глас“ со пократко снимање.

Амазон не даде дополнителни детали за функцијата, што би предизвикало поголема загриженост за приватноста и етички прашања во врска со согласноста.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button