ВЕСТИСВЕТ

„Гаспром“ ја запира испораката на гас и во Бугарија

„Гаспром“ ја запира испораката на гас и во Бугарија

„Булгаргаз ЕАД“ доби известување дека испораките на природен гас од „Гаспром експорт“ ќе бидат прекинати од утре, соопшти прес-центарот на Министерството за енергетика во Бугарија.

„По анализата на државната компанија Булгаргаз и Бугарскиот енергетски холдинг (БЕХ), беше откриено дека новата процедура за плаќање во две фази предложена од Русија не е во согласност со постоечкиот договор до крајот на оваа година и претставува значителен ризик за Бугарија, вклучително и плаќања без да добиваат испораки на гас од руска страна“, велат од бугарското министерство.

Како што се додава, Министерството за енергетика, бугарскиот енергетски холдинг, Булгаргаз и Булгартрансгаз презеле чекори за да направат алтернативни аранжмани за снабдување со природен гас и да се справат со ситуацијата. Во моментов во Бугарија не се потребни рестриктивни мерки за потрошувачка.

Претходно беше потврдено дека Русија од утре престанува со испорака на гас во Полска.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button