ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Гурбетџиите го поминуваат одморот чекајќи на шалтерите на МВР

Долги редици за патни исправи. Во централниот објект за издавање лични карти и пасоши во Скопје, граѓаните се жалат дека со часови чекаат за некој документ. Со доаѓањето на иселениците во текот на летната сезона, има и зголемен број барања. Но, се жалат дека процедурите одат бавно, па деновите им поминуваат по шалтери.

„Сакам да ја подигнам личната карта и кај нотар да земам документ дека детето живее во Италија, но не му даваат лична карта бидејќи треба да потпише станбен договор дека живее кај своите родители. Оваа држава сака да ги избрка…“

„Катастрофа, доаѓаш овде, работите се влошуваат, што да правиме, чекаме пасош, а немаме време. Не е во ред бидејќи сме дојдени на одмор, мора да одиме ваму-таму, остануваме по шалтери, времето лета и нема што да правиме“, реагираат граѓаните.

Чекањето на граѓаните во долги редици не е единствениот проблем во централниот пункт за подигање документи во Скопје. Се жалат дека немаат можност да направат фотокопија и мора да пешачат стотици метри за да ги пополнат формуларите бидејќи не дозволуваат соодветни луѓе кои се тука да им помогнат на иселениците. Другиот проблем е што при долги чекања не можат да користат ниту тоалет, бидејќи со години не работи.

„Два часа чекам и не можам да платам. Им кажувам по брза постапка, не ми ја даваат таа опција и ми велат да платам по редовна постапка. Еден работник за 50 лица, еве чекам 2 часа…“

„Можеш да чекаш на ред пет часа за одјава на автомобил. Не знам што е, шалтерскиот систем не ми изгледа како што треба. Не брат, од Гостивар до овде губиме цел ден“, реагираат граѓаните.

Од МВР велат дека ако се почитуваат роковите, нема да има гужва. Иселениците требало да си одредат датум за услугата пред да дојдат во земјава или евентуално да ги завршат процедурите за вадење патни исправи во амбасадите или конзулатите.

Доколку граѓанинот, без оглед на тоа што е државјанин на Македонија кој го откажал престојот, негова законска обврска е да достави точни податоци за адресата на живеење во патната исправа, со назнака дека не може да извади лична карта бидејќи според законот, не се издава лична карта во случај на откажување на живеалиштето. Не може да им се издаде лична карта со странска адреса на живеење.

Аднан Ќаили

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button