ВЕСТИЗДРАВСТВО

Кои банани се најздрави – зрелите, зелените или презреаните?

Некои луѓе преферираат меки, а некои тврди банани.

Меѓутоа, никој не обраќа внимание кои се поздрави. Презреаните банани се многу здрави за организмот, затоа што имаат антиканцерогено дејство.

Експертите тврдат дека колку е позрела бананата, толку подобра е за варењето, а содржи и витамин Б и Ц, калиум и антиоксиданси.

Зелените или незрелите банани содржат бактерии добри за варењето, кои го штитат дебелото зрево, и скробот, кој го одржува чувството на ситост.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button