ЗДРАВСТВО

Лукот може да биде многу опасен: Никако не го консумирајте доколку ги имате овие здравствени проблеми!

Во комбинација со одредени лекови, тој може да ја влоши состојбата!

Advertisements
Според бројни студии, активното консумирање на лук ги опушта крвните садови и го намалува крвниот притисок. Тој е многу ефикасен во намалувањето на нивото на холестерол (ЛДЛ). Го зајакнува имунолошкиот систем и е корисен за лекување на инфекции. Здрав е, има неверојатен вкус и лесно се комбинира со разни јадења.
Ако се јаде сиров, предизвикува лош здив, но кај некои луѓе и киселини, а тоа најмногу зависи од хемијата на телото на поединецот. Сепак, иако е премногу здрав, тој може да предизвика здравствени проблеми!
Фото: Пиксабеј

Не треба да го комбинирате со следниве терапии:

– Лукот има природни антикоагулантни својства и не треба да се комбинира со антикоагулантни лекови – лекови кои се користат за лекување на проблеми со циркулацијата, разредување на крвта и на тој начин спречување на згрутчувањето. Во спротивно, може да дојде до крварење.

– Доколку имате проблем со црниот дроб и земате терапија, лукот може да ја намали нејзината ефикасност.

– Луѓето со чувствителен стомак треба да избегнуваат лук, бидејќи тој тешко се вари.

– За време на бременост или доење, консумирањето на лукот како лек не се препорачува.

– Ако имате нормален или низок крвен притисок, не треба да јадете лук секој ден. Притисокот може дополнително да се намали и да предизвика компликации.

– Доколку земате какви било лекови, не треба да земате лук без претходно да се консултирате со лекар.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button