ВЕСТИЗДРАВСТВОМАКЕДОНИЈА

Приватните специјализанти во генерален штрајк

Приватни специјализанти најавија генерален штрајк од денеска (15 април). Причина за штрајкот, како што најавија во четвртокот преку соопштение, е што и покрај одржаниот протест на 27 март и остварената средба со министерот за здравство во техничката Влада, Илир Демири, на 2 април, сè уште не биле исполнети нивните барања.

„На средбата со министерот за здравство, од негова страна ни беше ветено дека нашите барања ќе бидат изнесени на следната седница на Влада. По остварената средба со министерот, одржани се две седници на Влада и тоа на 3 и 9 април, на кои според јавно достапните информации на Влада, во ниту една од нив не е разговарано за нашите барања“, се посочува во соопштението.

Поради тоа, како што се додава во соопштението, испратено во име на приватните специјализанти при универзитетите за медицински науки „Кирил и Методиј” и „Гоце Делчев“ – Штип, принудени се да го направат следниот чекор – пристапување кон генерален штрајк од денеска. Се најавува тој да трае сè до исполнување на нивните барања.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button