РЕГИОН

Вучиќ: Најтешкиот дел од европскиот план предвидува да не се противиме на членство на Косово во меѓународните организации

Српскиот претседател Александар Вучиќ во обраќањето на седницата на Националното собрание на која се расправа за Косово рече дека целта на денешниот ден не е одговорноста да се префрли ниту на тој дом, ниту на народот во целина, ниту на кој било и потенцираше дека никогаш не бегал од своите обврски како претседател на Републиката.

Advertisements

Тој посочи дека најтешкиот дел од француско-германскиот план е точката 4 во која се вели дека „Србија нема да се противи на членството на Косово во ниту една меѓународна организација“. Вучиќ презентираше и план од десет точки за политиката на Србија во наредниот период.

-Денеска ќе зборувам и ќе ги посочам сите најлоши точки од таканаречената француско-германска иницијатива и нема да кријам ништо. Значи, нема да ви зборувам за некои поубави работи од планот, туку ќе зборувам за најтешко и најлошо за Србија, затоа што сакам да бидам одговорен и фер кон граѓаните на Србија, за народот на Србија да знае дека ниту нивниот претседател, ниту нивната влада, ниту нивниот парламент немаат што да кријат од нив, посочи Вучиќ.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button