Mungesa e fuqisë punëtore pengon ekonominë gjermane

Mungesa e fuqisë punëtore pengon ekonominë gjermane

Kompani të ndryshme gjermane urgjenisht punëtorë të vendeve dhe të pakualifikuar. Si dëshiron qeveria t’i ato?

Mungesa e fuqisë punëtore – të tjera apo dhe pa kualifikime – po pengon kryesor ekonomik në Gjermani . Sipas Ministrit Federal të Punës Hubertus Heil, mungesa e fuqisë punëtore mund të bëhet pengesa kryesore e ekonomisë. Prandaj, ministria e SPD ftoi më shumë se 700 përfaqësues të ekonomisë, shoqëritë e ndryshme dhe institucionet arsimore në një kongres njëditor në Berlin.

“Atë ditë, nuk do të promovojmë shumë ide të mira se si të sigurojmë një numër të mjaftueshëm të fuqisë punëtore profesionale, ideja që ka, por duhet të mbajë takimin më të njohur”, tha ai, i cili hapi kongresin me të njohur Ministrinë e Ekonomisë. Robert Habeck (Të Gjelbërit) dhe ministri i Arsimit Bettina Stark-Watzinger (FDP).

Në Gjermani, 46 milionë vetë aktivë aktivë në punë janë, që është një rekord. “Gjermania është pra akoma një vend ku punohet shumë,” tha Heil. Ai përmendi arsimin si pikënisje për zgjidhjen e problemit të paralajmërimit të fuqisë punëtore. Sipas ministrit, në vend ka rreth 1.6 milionë vjet të moshës 20-29 vjeç pa asnjë të kualifikuar. Është e rëndësishme që çdo i ri të ketë një shans për të hyrë në punë e punës, shtoi.

Më shumë gra dhe të tjerë të lartë

Prandaj Heil kërkon që të ketë më shumë të gjitha mjetet e punës me të gjitha gjërat e mundshme të zvogëlohet mungesa e fuqisë punëtore profesionale: “Është një përqindje më e madhe e rëndë në totalin e njerëzve, të fortë dhe të fortë me aftësitë e mundshme që mund të angazhohen më shumë në punë”. Për më tepër, qëllimi është i “tërhequr si të zgjuar dhe duar punonjës” nga jashtë në Gjermani. “Sigurimi i mirë i punëtorëve të sigurtë është sigurimi”, theksoi ministria federale e Punës.

Ministrja federale e Arsimit Bettina Stark-Wzinger, theksoi fokusat e shkollimit të dyfishtë. Është një mundësi e madhe që hap derën e një karriere profesionale”, tha politika e FDP-së.

Çdo vit, të gjithë 45 mijë të rinj të rinj në shkollën pa asnjë kualifikim dhe pa asnjë diplomë, shpjegoi ministrja gjermane e Arsimit. Kjo është arsyeja pse qeveria federale, siç vuri në dukje ajo, ka nisur një program të posaçëm stimulues, me vlerë disa miliardë euro, nga i cili duhet të përmirësojnë 400 shkollat. Programi i programit është të lehtësojë hyrjen e të rinjve në punë.

Sindikatat ankohen për kushtet e kushteve të punës

Kryetarja e Shoqatës së Sindikatave Gjermane (DGB), Yasmin Fahimi, i sheh kushteve të punës si një shkak serioz i përgjigjeve të fuqisë punëtore të kësaj Gjermanie. “Aty ku kushtet janë të këqija dhe ngarkesa e lartë, do të jetë një arsye e rëndësishme e punës në afatin e shkurtër apo notave”, tha Fahimi për gazetat e grupit mediatik Funke. Dhe kështu “fillon rrethi vicioz”, sipas Fahimit. “Për shkak të arsyeve të fuqisë punëtore, puna bëhet një barrë edhe më e madhe për punonjësit e fuqisë së punës.”

Prandaj Fahimi kërkon përmirësimin e kushteve të punës për punonjësit, programe antistres apo praktike kolektive që ofrojnë mundësi për uljen e punës. Stresi është një sinjal i qartë për punëdhënësin se duhet të bëjë diçka për problemin mendor ose fizik të punonjësve të tyre, thekson ajo. “Punëdhënësit që e injorojnë këtë, ose e kompensojnë përgjigjen e fuqisë punëtore të dukës janë edhe më shumë në punët e punëtorëve të tanishëm, ata e dëmtojnë vetëm veten e tyre, sepse punonjësit janë mbingarkuar, e kjo shkon shpensh në kurriz të gjithë të gjithë. shoqëri.”

Hans-Jürgen Urban, anëtar i Bordit Drejtues të IG Metall (sindikata e punonjësve në industrinë e metaleve…) thekson një argument të mbajtur. Në një Urban RND për rrjetin mediatik ai tha: “Promi nuk është i përgjithshëm i fuqisë punëtore”. Kushtet dhe kualifikimet e kërkuara për një punë janë shumë të larta. /DW

LEXO EDHE:

Back to top button