Mungesa e gjumit tek adoleshentët mund të çojë në sklerozë të shumëfishtë

Thonë se gjumi është gjysma e shëndetit. Megjithatë, shumë e marrin si të mirëqenë, veçanërisht adoleshentët. Studiuesit nga Universiteti i Stokholmit kryen një studim mbi zakonet e gjumit të adoleshentëve dhe ndikimin e tyre në shëndet.

Skleroza e shumëfishtë është një sëmundje e sistemit nervor qendror që prek miliona njerëz në mbarë botën. Shkaku i saktë i sëmundjes nuk dihet, por disa faktorë luajnë rol në shfaqjen e sëmundjes, si gjenetika, mungesa e vitaminës D, obeziteti dhe duhani.

Shkencëtarët në Stokholm kanë konfirmuar se mungesa e gjumit gjithashtu luan një rol. U arrit në përfundimin se adoleshentët që flenë më pak se shtatë orë më vonë në jetë kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të sklerozës së shumëfishtë. Gjumi i pamjaftueshëm rrit rrezikun e kësaj sëmundjeje me 40-50 për qind, sipas hulumtimeve.

Hulumtimi filloi në vitin 2004 dhe përfshiu 2075 pacientë me sklerozë të shumëfishtë dhe 3164 vullnetarë pa diagnozë.

LEXO EDHE:

Back to top button