Ushqimet e përpunuara rrisin rrezikun e disa llojeve të kancerit

Njerëzit që hanë ushqime të përpunuara kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të llojeve të caktuara të kancerit, tregon një studim i ri. Studimi zgjati 10 vjet dhe analizoi gati 200,000 pjesëmarrës nga Mbretëria e Bashkuar me një moshë mesatare 58 vjeç.

Në studim, përdoruesit konsumuan lëngje artificiale, bukë të përgatitur në mënyrë industriale, ushqime të ëmbla ose të kripura të paketuara, drithëra mëngjesi, mish të përpunuar dhe ushqime të përgatitura në mënyrë industriale.

Studiuesit zbuluan se ushqimet e përpunuara kanë pesë ose më shumë përbërës dhe përmbajnë substanca industriale si ëmbëlsues dhe ngjyra dhe shije artificiale. U arrit në përfundimin se njerëzit e moshës së mesme që hanë shumë ushqime të përpunuara kanë një rrezik më të lartë për t’u prekur nga kanceri.

Për çdo 10 për qind rritje të konsumit të ushqimit të përpunuar, rreziku i kancerit rritet me 2 për qind. Kur bëhet fjalë për kancerin ovarian, rreziku rritet me 19 për qind. Rreziku i vdekjes nga kanceri rritet gjithashtu me rritjen e konsumit të ushqimeve të përpunuara.

Tom Sanders, një profesor i ushqyerjes, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, thekson se ka shumë dallime statistikisht domethënëse midis njerëzve që hanë gjithnjë e më pak ushqime të përpunuara. Prandaj, nuk mund të nxirren përfundime përfundimtare se rreziku i sëmundjes rritet vetëm për shkak të ushqimeve të përpunuara, megjithëse lidhja duhet të hetohet më tej si një faktor i mundshëm, tha ai.

LEXO EDHE:

Back to top button