Natyra nuk u shërua gjatë karantinës për shkak të Covid-19

Natyra nuk u shërua gjatë karantinës për shkak të Covid-19

Pasi rrugët u zbrazën gjatë karantinës për shkak të pandemisë Covid-19, njerëzit filluan të raportojnë më shumë lëvizje kafshësh nëpër rrugët e qytetit, të cilat zakonisht nuk guxojnë të futen në kaosin e qyteteve tona plot zhurmë.

Historia shpresëdhënëse “Nature Heals” është shfaqur me një seri memesh gjithnjë e më absurde dhe një seri studimesh që shikojnë ndryshimet e raportuara në natyrë.

– E kuptoj pse donim ta besonim këtë. Ajo që bënë kafshët si përgjigje ndaj njerëzve ishte super e ndryshueshme, gjë që na befasoi pak, thotë Cole Barton, një biolog i ruajtjes në Universitetin e Kolumbisë Britanike.

Në vend të kësaj, duke përdorur mijëra kurthe kamerash të vendosura tani në mbarë botën, Burton dhe kolegët e tij zbuluan se ndërsa disa vende përjetuan një rritje të aktivitetit të gjitarëve, të tjerët panë një rënie.

– Ne jemi një rrezik i madh për shumicën e kafshëve. Ata kanë me të drejtë frikë nga ne dhe do të bëjnë gjithçka për të na shmangur, edhe kur mbështeten tek ne për burime. Por me 8 miliardë prej nesh që tani mbulojnë sipërfaqen e Tokës, ikja nga ne është bërë e vështirë, thonë shkencëtarët.

Kështu, studiuesit krahasuan aktivitetin e gjitarëve për më shumë se 300,000 ditë të regjistruara nga kamerat, para dhe gjatë pandemisë, duke përdorur të dhëna nga 102 vendndodhje në 21 vende kryesisht evropiane dhe të Amerikës së Veriut, të cilat përfshinin 5,400 kurthe kamerash. Çuditërisht, ata zbuluan se në habitatet e modifikuara nga njeriu, aktiviteti i kafshëve në fakt u rrit me aktivitetin njerëzor, me rreth 25 për qind.

– Ky aktivitet ishte më shumë i natës, duke treguar se kafshët që vazhdojnë në këto mjedise të zhvilluara mund të tërhiqen nga burimet antropogjene, por ende kërkojnë mënyra për të minimizuar takimet me njerëzit – teorizojnë studiuesit në punimin e tyre.

Dreri me bisht të zi (Odocoileus hemionus), për shembull, ishte më i bollshëm në një park urban afër Vankuverit pasi parku u rihap pas bllokimit.

“Ky rezultat kundërintuitiv është ndoshta për shkak të faktit se puma, grabitqari kryesor i drerëve, rriti praninë e saj kur njerëzit ishin larg gjatë karantinës, por më pas u tërhoq kur parku u rihap,” tha Barton.

Ekipi zbuloi se mishngrënësit po rrisin praninë e tyre ndërsa aktiviteti ynë zvogëlohet. Në vitin 2021, të dhënat zbuluan një prani të shtuar të pumave në zonat urbane gjatë karantinave të vitit 2020. Mishngrënësit kanë provuar të jenë më të ndjeshëm ndaj ndryshimeve në aktivitetin njerëzor. Me rritjen e aktivitetit tonë, grabitqarët u tërhoqën dhe u bënë më të natës.

– Kjo motivon theksimin e vazhdueshëm në sjelljen dhe menaxhimin e mishngrënësve si një sfidë kyçe për bashkëjetesën e njeriut dhe kafshëve të egra, duke pasur parasysh statusin e rrezikuar të shumë mishngrënësve, rrezikun e rezultateve negative nga takimet njeri-mishngrënës dhe rëndësinë ekologjike të mishngrënësve, siç janë speciet që ndërveprojnë fuqishëm – shkruajnë studiuesit.

Në përgjithësi, Burton dhe ekipi nuk gjetën asnjë ndryshim sistemik global në aktivitetin e gjitarëve gjatë pandemisë. Puna e tyre sugjeron që rregullimi i niveleve të aktivitetit tonë në zonat urbane gjatë natës dhe në zonat më pak të zhvilluara mund të jetë i dobishëm. Kjo do t’i sigurojë specieve hapësirë ​​për të kryer ndërveprime thelbësore. Fatkeqësisht, zonat e shkreta përballen me presion në rritje nga rekreacioni popullor në natyrë, turizmi, gjuetia ilegale dhe nxjerrja e burimeve.

Siç kanë thënë studiuesit më parë, rritja e shikimeve të kafshëve të egra rreth shtëpive tona është ndoshta kryesisht për shkak të njerëzve që marrin kohë për t’i vënë re ato. Bashkëjetesa jonë me jetën e egër bazohet kryesisht në dëshirë. Gjatë ngjarjes së gjashtë të zhdukjes masive, ne mund të shpëtojmë diçka nga sfidat e vazhdueshme pandemike duke mësuar se si ta ndajmë planetin tonë me speciet e tjera.

LEXO EDHE:

Back to top button