Ndryshimi i klimës i shkaktuar nga njerëzit mund të prekë 85% të popullsisë globale

Ndryshimi i klimës i shkaktuar nga njerëzit mund të prekë 85% të popullsisë globale: Studim
Shkencëtarët kanë filluar të bëjnë një tablo më të qartë se sa njerëz do të preken nga ndryshimet klimatike nëse vazhdojnë tendencat aktuale të ngrohjes. Rreth 85% e popullsisë së botës tashmë jeton në zona që përjetojnë ndikimet e ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njerëzit, sipas një studimi të botuar në Nature të martën. Hulumtuesit në Berlin mblodhën të dhëna nga më shumë se 100,000 studime të ndikimit duke analizuar sinjalet e zbulueshme mjedisore të ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njerëzit, duke gjetur se dëshmitë se si ndryshimet klimatike po ndikojnë në komunitetet po vazhdojnë të rriten.

- Advertisements -

© Craig Ruttle/AP

“Pothuajse në çdo studim ku kemi të dhëna të mjaftueshme, ne mund të shohim, [bota] po bëhet më e nxehtë dhe po nxehet në një mënyrë që është konsistente,” tha Max Callaghan, një studiues në Institutin e Kërkimeve Mercator mbi Global Commons dhe Climate Ndryshimi në Berlin dhe një nga autorët e studimit, tha për ABC News. Hulumtimi gjithashtu shikoi sesi rritja e temperaturave ndryshon modelet e reshjeve dhe ndikon në rendimentet e të korrave dhe ekosistemet lokale, dhe zbuloi se ndryshimet që i atribuohen njerëzve në temperaturën dhe reshjet tani po ndodhin në 80% të sipërfaqes tokësore të botës, ku rreth 85% e globit popullsia banon, tha Callaghan.

Ndikimet do të ndihen më të fortat në vendet më pak të zhvilluara, por pak dihet saktësisht se si do të duken ato efekte, shtoi ai, duke përshkruar mungesën e të dhënave si një “boshllëk atribuimi” që duhet të plotësohet. “Në vendet me të ardhura të larta, pothuajse të gjithë ata njerëz jetojnë në një zonë ku ka gjithashtu shumë prova se si ndikon kjo prirje e ngrohjes në sistemet e tjera,” tha ai. “Por në vendet me të ardhura të ulëta … ka pak dëshmi se si tendenca e ngrohjes po ndikon në gjëra të tjera.” Hulumtimi i ri po lejon shkencëtarët të atribuojnë me siguri gati se temperaturat globale po rriten për shkak të ndikimit të njeriut në planet, tha Callaghan. Ndërsa studimet e mëparshme shpesh përqëndrohen në skenarë të mundshëm deri në vitin 2050 ose 2100, është e qartë se ndryshimi i klimës “tashmë po ndodh”. Vendet do të kenë nevojë të zvogëlojnë ndjeshëm emetimet e gazrave serrë në të ardhmen e afërt për të zbutur ekstremitetin e fatkeqësive në pritje, thanë studiuesit.

© David Mcnew/Getty Images

“Për sa kohë që ne vazhdojmë të djegim lëndë djegëse fosile, gjërat do të përkeqësohen,” tha Callaghan. “Derisa të arrijmë zero-zero, gjërat do të vazhdojnë të përkeqësohen.”

LEXO EDHE:

Back to top button