Ndryshimi i klimës ngadalëson rrotullimin e Tokës duke çuar në një ditë të përsosur

Forcat e baticës, të kombinuara me rrymat e baticës në bërthamën e Tokës dhe rishpërndarjen e fletëve të akullit në sipërfaqen e saj, bëjnë që shkalla e rrotullimit të planetit të ndryshojë pak nga viti në vit. Është për këtë arsye që ndryshimet klimatike ngadalësojnë rrotullimin e planetit Tokë, shkruan The Economist.

Një ditë “perfekte” duhet të ketë 86,400 sekonda; 24 orë që Toka të rrotullohet rreth boshtit të saj, 60 minuta në çdo orë dhe 60 sekonda në çdo minutë.

Por saktësia e dukshme e këtyre llogaritjeve të thjeshta injoron realitetin e trupave planetarë.

Kjo ditë “perfekte” me parametra të tillë u hodh në vitin 1967 me përcaktimin e një “sekonde të re”, që rrjedh nga dridhjet e atomeve të ceziumit në orët atomike jashtëzakonisht të sakta.

Dy sekondat, diellore dhe atomike, janë pothuajse plotësisht të barabarta, por në praktikë nuk është kështu, shkruan The Economist.

Viti i brishtë 1972, për shembull, duhet të kishte 31,622,400 sekonda. Megjithatë, në sekonda atomike, i gjithë udhëtimi i Tokës rreth Diellit zgjati 31,622,401.14 sekonda. Si rezultat, u shtuan dy sekonda shtesë: “sekonda e brishtë” e parë. Njëra, më 30 qershor të po këtij viti, e kompensoi vonesën; tjetri priste shtesën e ardhshme. Është shtuar në minutën e fundit në ditën e fundit të vitit.

Për njëfarë kohe, sekondat e brishta ishin të zakonshme. Midis 1972 dhe 2016 kishte 27. Për shkak të përshpejtimit gradual të rrotullimit të Tokës që lejoi sekondat diellore të kapnin deri në sekondat atomike, ato janë zhdukur që atëherë. Në fakt, në vitet e ardhshme, studiuesit në Shërbimin Ndërkombëtar të Rrotullimit të Tokës (IERS), organi që vendos se kur duhet të bien sekondat e brishtë, mund të duhet të zbatojnë një “sekondë kërcimi negativ” krejtësisht të ri. Rregullime të tilla janë perspektiva shqetësuese për organizatat që mbështeten në kohën e përsosur, nga tregjet e aksioneve te rrjetet e energjisë. Por një studim i ri sugjeron se ndryshimi i klimës do t’u sigurojë atyre një kohë shtesë të mirëpritur.

Në një punim të botuar në revistën Nature në mars, Duncan Agnew, një gjeofizikan me interes për kohën në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, analizoi faktorët e ndryshëm që shkaktojnë përshpejtimin e rrotullimit të Tokës. Për ta bërë këtë, ai përdori një sërë burimesh të dhënash, duke përfshirë matjet me lazer të distancës midis Tokës dhe Hënës, shqetësimet e gravitetit të Tokës dhe regjistrimet e eklipseve të lashta. Pjesërisht përgjegjëse për përshpejtimin e fundit, përfundoi ai, janë rrymat që kalojnë në bërthamën e shkrirë të Tokës.

Shkrirja e shtresës polare të akullit që nga fundi i epokës së fundit të akullit, 12,000 vjet më parë, bëri që Toka të rrotullohej më shpejt. Zhdukja e tyre e mëvonshme lejoi që korja e Tokës të kthehej dhe të bëhej sferike. Kjo bëri që rrotullimi i planetit të përshpejtohej.

Agnew zbuloi gjithashtu se efektet shkojnë në drejtimin tjetër.

Në dekadat e fundit, ndryshimi i klimës ka tkurrur shtresat e akullit të Grenlandës dhe Antarktidës, duke lëvizur masën e ujit nga toka në oqeane ku mund të rishpërndahet. Ndërsa masa e Grenlandës dhe Antarktidës zvogëlohet, graviteti i tyre zvogëlohet, me efektin neto të “shtyrjes” së ujit nga brigjet e tyre. Uji i humbur nga shtresa e akullit të Grenlandës përfundimisht grumbullohet më shumë rreth ekuatorit dhe në hemisferën jugore. E kundërta, pak a shumë, është e vërtetë për ujin e çliruar nga shtresa e akullit të Antarktidës. Shkencëtarët duke ndjekur se si e gjithë kjo masë ujore lëviz nga toka në oqean, zbuluan më pas një zhvendosje nga polet në ekuator. Kjo do të thotë se beli i Tokës “është më i trashë”, thotë Jonathan Bamber, një akullnajalog në Universitetin e Bristolit. Efekti nuk është i madh – i matur në milimetra në vit – por është ende i mjaftueshëm për të ushtruar një “efekt frenues” në rrotullimin e Tokës.

As një sekondë shumë shpejt

Është kjo situatë, trashja e kores së Tokës dhe ngadalësimi i kores, që vonon nevojën për një sekondë kërcimi negativ. Pa ndryshime klimatike, tendencat aktuale sugjerojnë se IERS do të duhet të zbatojë një të tillë brenda vetëm dy viteve. Llogaritjet e Agnew sugjerojnë se ata do të kenë një afat deri në vitin 2029.

Përndryshe, siç kanë sugjeruar disa, IERS mund ta përdorë atë kohë për të eliminuar plotësisht konceptin. Sekondat diellore dhe sekondat atomike tashmë lejohen të ndryshojnë me një sekondë. Zgjerimi i kësaj tolerance në një minutë ka të ngjarë të eliminojë nevojën për sekonda të brishtë të çfarëdo lloji për dekadat e ardhshme. Për kohëmatësit në mbarë botën, ajo ditë mund të jetë aq afër perfektes sa ka qenë ndonjëherë.

LEXO EDHE:

Back to top button