Në një referendum zvicëranët pranuan ligjin për zhvillim më të shpejtë të energjisë së qëndrueshme

Në një referendum zvicëranët pranuan ligjin për zhvillim më të shpejtë të energjisë së qëndrueshme

Shumica e zviceranëve, 69 për qind e tyre, i thanë sot “po” ligjit për energjinë elektrike, i cili synon të përshpejtojë zhvillimin e burimeve të rinovueshme të energjisë, sipas vlerësimeve të para të exit poll-eve pas referendumit.

Vlerësimi është pak më i ulët se parashikimet e sondazheve para votimit, në të cilat 75 për qind e qytetarëve kanë zgjedhur atë ligj.

Rezultatet përfundimtare do të dihen në fund të ditës.

Ligji synon të garantojë një “furnizim të sigurt me energji elektrike të bazuar në burimet e rinovueshme të energjisë”, me shpresën se Zvicra do të arrijë neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050.

Votimi vjen në një kontekst të veçantë, disa javë pasi Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) dënoi Zvicrën në fillim të prillit për mungesë iniciativash kundër ngrohjes globale.

Ligji u miratua nga parlamenti vitin e kaluar, por një grup i vogël organizatash mjedisore nisën një referendum për ta kundërshtuar atë, duke thënë se do të çonte në “shkatërrim të panevojshëm të peizazhit”.

Ambientalistët kanë frikë se miratimi i ligjit do të rezultojë në rritjen e zhvillimit të hidrocentraleve diellore, të erës dhe hidrocentraleve në malet zvicerane dhe ankohen se ai kufizon aftësinë e popullsisë për të paraqitur ankesa kundër ndërtimit të instalimeve të tilla.

LEXO EDHE:

Back to top button