Neuroshkencëtarët: Nëse dëshironi të përmirësoni shëndetin e trurit, filloni të hani këto fruta dhe perime
Shumica e njerëzve e dinë se cilat ushqime duhet të shmangin për një zemër të shëndetshme, por është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje ushqimeve që ndikojnë negativisht në tru.

Është vërtetuar shkencërisht se dieta mund të ndikojë në shëndetin e trurit.
– Truri përbën rreth 2 për qind të peshës sonë trupore, por konsumon rreth 20 për qind të të gjitha kalorive tona. Truri përdor më shumë kalori se çdo organ tjetër në trupin tonë, kështu që ajo që hamë mund të ketë një ndikim të madh në trurin tonë, ekspertja zhvillimore, funksionale e neurologjisë dhe autizmit, Dr. Roberta Melillo për The Huffington Post.
Edhe pse shkencëtarët ende nuk e dinë se çfarë e shkakton sëmundjen e Alzheimerit, një lloj demence, shumë mendojnë se dieta mund të luajë një rol.
Konsumimi i rregullt i ushqimeve që nuk janë të mira për shëndetin e trurit mund të ketë pasoja negative në trup dhe tru.
– Një dietë e pashëndetshme mund të ndikojë negativisht në mikrobiomën e zorrëve, të çojë në inflamacion dhe potencialisht të ndikojë në tru. Njerëzit obezë – shumica e të cilëve kanë një mikrobiomë jo të shëndetshme të zorrëve – janë në rrezik të konsiderueshëm të zhvillimit të demencës së Alzheimerit, thotë neurokirurgu Dr. Brett Osborne.
Pra, cilat ushqime janë më të dobishme për shëndetin e trurit? Ekspertët kanë zbuluar disa opsione të shkëlqyera që ata pretendojnë se mund të ndihmojnë në parandalimin e zhvillimit të demencës.
Avokado
Avokadot përmbajnë yndyrna të shëndetshme të pangopura dhe Dr. Bredesen shpjegon: “Këto yndyrna ndihmojnë në reduktimin e sëmundjeve vaskulare dhe ofrojnë energji të madhe për trurin pa problemet që lidhen me karbohidratet e thjeshta ose yndyrat e ngopura”.
Brokoli
Pavarësisht nëse na pëlqen brokoli i zier në avull, në wok, ose si një perime për t’u shtuar në smoothie-t tanë, mund të dëshirojmë të gjejmë më shumë mënyra për ta shijuar këtë perime.
“Brokoli është një perime që përmban komponime si sulforafani, të cilat kanë qenë të lidhura me reduktimin e inflamacionit dhe përmirësimin e shëndetit të trurit”, thotë Dr. Osborne.
Boronica
Nëse na pëlqen të shtojmë boronica në vaktet tona, truri ynë do të na falënderojë. “Boronicat përmbajnë flavonoide që janë neuroprotektive dhe janë treguar të dobishme në rritjen e neuroplasticitetit dhe rrjedhjes së gjakut cerebral”, thotë neuropsikologia Lynn A. Schaefer.
Perime me gjethe jeshile
Perimet me gjethe jeshile njihen si të shkëlqyera për shëndetin e zorrëve, gjë që i bën ato të shkëlqyera edhe për shëndetin e trurit. Prandaj, mjekët dhe nutricionistët inkurajojnë pacientët që të hanë më shumë perime me gjethe jeshile, pasi ato janë të pasura me lëndë ushqyese.
– Perimet me gjethe jeshile, si spinaqi dhe lakra jeshile, janë të pasura me vitamina, minerale dhe antioksidantë që janë të mirë për trurin – tha doktor Osborne.
Xhenxhefil
– Një tjetër bar që përdoret për shëndetin e trurit, në formë të freskët dhe pluhur, është xhenxhefili. Xhenxhefili është treguar se përmirëson funksionin njohës, përfundoi Dr. Osborne.