Një mjek zbulon se cilat perime parandalojnë formimin e depozitave në enët e gjakut
Dieta luan një rol kyç në ruajtjen e shëndetit të zemrës. Prandaj, është e rëndësishme të zgjidhni perime të pasura me lëndë ushqyese që promovojnë shëndetin e zemrës dhe reduktojnë inflamacionin.

Një dietë e shëndetshme mund të rregullojë nivelet e kolesterolit dhe të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru. Mjeku i njohur Dr Rupi Aujla pohon se disa ushqime madje mund të ndihmojnë në parandalimin e krijimit të pllakave në enët e gjakut, duke ulur kështu rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
“Lajmi i mirë është se dieta mund të parandalojë ose vonojë sëmundjet e zemrës duke reduktuar inflamacionin dhe nivelet e kolesterolit”, vuri në dukje ai në një postim të fundit në Instagram. Ai veçoi pesë lloje perimesh që mund të përfshijmë në dietën tonë për të përmirësuar shëndetin e zemrës.
Lakër turshi
“Një meta-analizë e studimeve klinike tregoi se plotësimi me probiotikë uli ndjeshëm kolesterolin total dhe kolesterolin LDL te pacientët me kolesterol të lartë”, thotë doktori.
Qepë
Dr. Aujla thotë se një konsum më i lartë i perimeve me qepë, përfshirë hudhrën, lidhet me vdekshmëri më të ulët nga sëmundja aterosklerotike vaskulare (ASVD).
Perime të verdha, portokalli dhe të kuqe
“Disa studime kanë raportuar një lidhje midis marrjes së perimeve të verdhë-portokalli-të kuqe dhe sëmundjeve kardiovaskulare (CVD), sëmundjeve koronare të zemrës (CHD) dhe sëmundjeve të zemrës në përgjithësi,” pohon doktori.
Prandaj, konsumimi i patates së butë, karotave, kungujve, domates mund të kontribuojë në shëndetin optimal të zemrës.
Brokoli
Dr Aujla thekson: “Një studim i 684 grave të moshuara zbuloi se ato me konsum më të lartë të perimeve krucifere kishin një shans 46 për qind më të ulët për kalcifikim të gjerë të aortës abdominale – një shenjë e grumbullimit të pllakave që çon në sëmundje kardiovaskulare – në krahasim me ata me një konsum më të ulët, pas përshtatjes për stilin e jetës, dietën dhe faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare.”
Spinaqi
Marrja më e lartë e kaliumit shoqërohet me një rrezik të reduktuar të goditjes në tru dhe sëmundjeve të tjera kardiovaskulare.
“Një meta-analizë e nëntë studimeve të grupit tregoi një rrezik të konsiderueshëm 24 për qind më të ulët të goditjes në tru tek njerëzit me konsum më të lartë të kaliumit,” përfundoi doktori.