Një animacion i ri i NASA-s tregon se sa masive janë vrimat e zeza monstruoze

Një animacion i ri i NASA-s tregon se sa masive janë vrimat e zeza monstruoze

NASA ka publikuar një animacion të ri që ilustron se sa masive janë vrimat e zeza supermasive – përbindëshat e pangopur hapësinorë që gjenden në qendër të galaktikave.

Ato fillojnë me një masë që është rreth 100,000 herë më e madhe se masa e Diellit, dhe përfundojnë me dhjetëra miliarda masa diellore.

Duke qenë se këta janë numra abstraktë për ne, është shumë e vështirë të imagjinohet se për çfarë përmasash kolosale po flasim. Ne mund të kuptojmë nëse diçka është dhjetë ose njëqind herë më e madhe se Dielli, por ne humbasim kur bëhet fjalë për miliona ose miliarda. Praktikisht, nuk na intereson nëse diçka është 120 apo 250 milionë më e madhe se një objekt, thjesht e dimë se është më i madh dhe këtu ndalemi.

Vrima e zezë dhe horizonti i ngjarjeve

“Matjet e drejtpërdrejta, shumica e tyre të siguruara nga teleskopi Hapësinor Hubble, kanë zbuluar më shumë se 100 vrima të zeza supermasive rreth nesh. Si bëhen kaq të mëdha? Dhe kur galaktikat përplasen, vrimat e zeza të tyre qendrore madje mund të bashkohen”, tha astrofizikani teorik Jeremy Schnittman i Institutit Kërkimor të Qendrës së Fluturimeve Hapësinore të NASA-s Goddard.

Këto monstra misterioze janë objektet më të dendura që njohim në univers. Ato janë aq kompakte sa mund t’i përshkruajmë matematikisht si një singularitet – një pikë njëdimensionale me densitet të pafund, shkruan Science Alert .

Për shkak të densitetit të tyre, ata kanë një gravitet kaq të madh sa që hapësirë-koha kthen rreth tyre dhe përtej një pike të caktuar, asgjë nuk mund t’u shpëtojë atyre. Edhe rrezatimi elektromagnetik, si rrezet X, valët e radios, drita, etj., nuk mund t’u shpëtojë atyre. Prandaj janë “të padukshëm”.

Horizonti i ngjarjeve është pragu rreth një vrime të zezë ku shpejtësia e ikjes tejkalon shpejtësinë e dritës. Meqenëse sipas teorisë së relativitetit special të Ajnshtajnit asgjë nuk mund të udhëtojë më shpejt se shpejtësia e dritës, mund të konkludojmë se horizonti i ngjarjeve të një vrime të zezë është pika nga e cila asgjë nuk mund të kthehet.

Sa më masive të jetë vrima e zezë, aq më i madh është diametri që përcakton horizontin e ngjarjes (rrezja e Schwarzchild). Për shembull, nëse Dielli do të ishte një vrimë e zezë, rrezja e tij Schwarzschild do të ishte vetëm 2.95 kilometra.

Rrezja e Schwarzschild

Me sa dimë, vrimat e zeza më të vogla kanë një masë rreth pesë herë më të madhe se Dielli. Këto janë objekte që krijohen kur thelbi i një ylli masiv shpërbëhet. Ne i quajmë ato vrima të zeza me masë yjore dhe kufiri i sipërm i tyre është rreth 65 masa diellore.

Edhe pse ne kemi parë vrima të zeza me masë yjore që janë më masive se 65 masa diellore, të cilat formohen kur dy vrima të zeza bashkohen – ka shumë hapësirë ​​boshe midis tyre dhe atyre me të vërtetë masive. Kjo do të thotë, ne nuk zbuluam shumë vrima të zeza që janë midis vrimave të zeza me masë yjore dhe atyre supermasive.

Dhe kur të arrijmë te vrimat e zeza supermasive, do të hasim edhe atje një gamë të madhe. Animacioni i ri i NASA-s fillon me galaktikën xhuxh J1601+3113, e cila përmban një vrimë të zezë me rreth 100,000 masa diellore.

Kjo do të thotë se rrezja e tij Schwarzschild është pak më e vogël se gjysma e asaj të Diellit. Hija e vrimës së zezë shtrihet në horizontin e ngjarjeve, duke krijuar një zonë më të errët dyfishin e madhësisë së saj, që do të thotë se në animacion kjo hije ka përafërsisht të njëjtën madhësi me Diellin.

Vrima e zezë supermasive monstruoze TON-618

Ne gjithashtu mund të shohim vrimën e zezë supermasive në qendër të galaktikës sonë, Shigjetari A*, e cila ka rreth 4.3 milionë masa diellore. Ekziston edhe M87*, vrima e parë e zezë që ne fotografuam, e cila ka një masë shumë më të madhe – 5.37 miliardë masa diellore.

Një nga vrimat e zeza më të mëdha që njohim në univers është bisha e njohur si TON-618. Shkencëtarët përcaktuan në vitin 2004 se masa e tij është e barabartë me 66 miliardë masa diellore. Në atë masë, rrezja e saj Schwarzschild është mbi 1300 njësi astronomike (AU, distanca mesatare e Tokës nga Dielli).

Për të vizualizuar më mirë madhësinë e këtij përbindëshi të errët, merrni parasysh se Plutoni ka një orbitë prej rreth 40 AU, që do të thotë se TON-618 mund të gëlltisë një grup të tërë sistemesh diellore. Fatmirësisht është shumë larg nesh dhe nuk përbën asnjë rrezik për ne.

LEXO EDHE:

Back to top button