Një astrofotografi ka kapur njollën diellore që çoi në shumë aurora në mbarë botën

Një astrofotografi ka kapur njollën diellore që çoi në shumë aurora në mbarë botën

Astrofotografi Miguel Claro arriti të bëjë një foto që zbulon kromosferën diellore të kapur në një ditë të veçantë, kur stuhia më e fortë gjeomagnetike në 20 vitet e fundit shkaktoi përhapjen e gjerë të aurora borealis, e njohur edhe si aurora borealis, pothuajse në të gjithë botën.

Fotoja është bërë më 10 maj 2024 në Portugali dhe jo vetëm që tregon kromosferën në lëvizje, por edhe një njollë gjigante diellore të quajtur AR3664 që ishte tepër aktive, duke lëshuar disa shpërthime në të njëjtën ditë.

aurora
Foto: Miguel Caro

Videoja më poshtë tregon një nga këto shpërthime më të vogla disa orë para stuhisë masive gjeomagnetike që shkaktoi aurorat.

 

LEXO EDHE:

Back to top button