Një bakter i rrezikshëm mund të paketohet në një sanduiç dhe sallatë, duke festuar mundësinë që listeria të shumohet
Një bakter i rrezikshëm mund të paketohet në një sanduiç dhe sallatë, duke festuar mundësinë që listeria të shumohet

Listeria monocytogenes është një baktere me origjinë shtazore dhe mund të gjendet më së shumti në produktet ushqimore. Ai jep simptoma jo specifike, të cilat janë tipike edhe për gripin. Dhjetë vjet më parë në vend ndodhi një epidemi e vogël e listerisë dhe u regjistruan edhe vdekje
Mish derri i thatë kroat i destinuar për tregjet polake dhe sllovene, fileto peshku të thatë me origjinë nga Gjermania, djathë francez, salmon i tymosur nga Norvegjia i destinuar për tregun slloven, mish gjerman, i ngrirë, rosë e pjekur nga Kosova, schnitzel pule nga Gjermania, qumësht i papërpunuar dele, sallata dhe lloje të ndryshme djathi nga Franca, si dhe salmoni i tymosur nga Spanja, janë të kontaminuar me bakterin Listeria monocytogenes, paralajmëron RASFF, e cila është pika e kontaktit për sistemin e paralajmërimit të shpejtë për ushqimin e pasigurt dhe ushqimin e kafshëve të BE-së.
Këto produkte shënohen seriozisht dhe zbulohen në vetëm 1 muaj (3 maj deri më 3 qershor). Listeria monocytogenes është një baktere me origjinë shtazore dhe mund të gjendet më së shumti në produktet ushqimore. Ai jep simptoma jo specifike, të cilat janë tipike edhe për gripin. Dhjetë vjet më parë, në vend ndodhi një epidemi e vogël e listerisë dhe u regjistruan edhe vdekje.
Agjencia Evropiane e Sigurisë Ushqimore (EFSA), dy vjet më parë, bëri një vlerësim të rrezikut të shëndetit publik nga kontaminimi i listerisë nëpërmjet perimeve që janë zier në ujë të nxehtë ose avulluar para ngrirjes. Konkluzioni është se rreziku që lidhet me konsumimin e këtyre produkteve është më i ulët se sa me produktet e gatshme si peshku i tymosur, mishi i gatuar, salsiçet, foie gras apo djathi i ri, të cilat zakonisht shoqërohen me kontaminim me këtë bakter. Rasti i fundit i tillë në vendin tonë u zbulua dy vite më parë, kur u tërhoqën nga tregu hot dog-ët e markës “woody”, ku u konstatua prania e bakterit listeria në një vend anëtar të BE-së. Duke qenë se është stina e festave, festave dhe dasmave, qytetarët duhet të kenë kujdes.
Ekspertët vendas thonë se ky bakter në perime nuk mund të jetë i pranishëm në përqendrim të lartë dhe të shkaktojë pasoja të rënda për shëndetin e qytetarëve. Më së shumti sulmon gratë shtatzëna, fëmijët dhe të sëmurët kronikë, por edhe një person i shëndetshëm mund të sëmuret rëndë për shkak të tij nëse e gëlltisë atë në sasi të mëdha. Ajo trajtohet me terapi antibiotike.
Ekspertët evropianë theksojnë rëndësinë e monitorimit të mjedisit të përpunimit të ushqimit për listerinë, pasi ajo mund të mbijetojë në mjedisin e përpunimit të ushqimit dhe kjo mund të çojë në kontaminim të ushqimit.
– Një faktor kyç është sigurimi i praktikave të mira të higjienës, të tilla si ruajtja e perimeve të ngrira në një frigorifer ose frigorifer të pastër, në temperaturën e duhur dhe ndjekja e udhëzimeve të sigurta të gatimit që gjenden në etiketë. Në përgjithësi, rreziku është dukshëm më i ulët nëse perimet përgatiten siç duhet pasi janë shkrirë. Ky vlerësim u nis pas shfaqjes së listerisë në disa vende, e cila preku 53 persona dhe shkaktoi 10 vdekje, midis 2015 dhe 2018- paralajmëroi EFSA.
Sipas Institutit të Shëndetit Publik, bakteri lulëzon në temperatura të ulëta dhe është tolerant ndaj kripës, kështu që mund të mbijetojë në ushqime të përpunuara, të konservuara dhe në frigorifer.
Ushqimet që lidhen më shpesh me përhapjen e listeriozës përfshijnë: mish të ngrirë dhe hot dog; mish dhe peshk i përpunuar; Qumështi i papasterizuar dhe produktet e qumështit si djathi i butë, gjalpi dhe qumështi, veçanërisht nëse bëhen nga qumështi i papasterizuar; sallata dhe sanduiçe të përgatitura paraprakisht. Mund të transmetohet edhe përmes perimeve dhe frutave të kontaminuara, veçanërisht shalqirit dhe pjepërit.
Nga viti 2022 deri në vitin 2023, listeria mbretëroi supreme në një duzinë vendesh evropiane
Siç raporton “Agroclub”, mes viteve 2022 dhe 2023 listeria monocytogenes është zbuluar në Austri, Belgjikë, Itali, Gjermani dhe Holandë, ku janë regjistruar 17 raste të sëmundjes dhe dy vdekje.
Sipas të dhënave që mund të ndiqen që nga viti 2011, janë sëmurë kryesisht të moshuar. Me teknikat e avancuara të tipizimit molekular, ekspertët evropianë kanë identifikuar një variant të Listeria monocytogenes që është zbuluar në shumicën e rasteve midis 2022 dhe 2023. Analiza e të dhënave tregon një lidhje me dy institucione në Lituani gjatë së njëjtës periudhë.
Është konstatuar se në fakt ata kanë futur produktet e kontaminuara të peshkut në tregun me pakicë në Gjermani dhe Itali. Vitin e kaluar, Agjencia Evropiane e Sigurisë Ushqimore EFSA paralajmëroi për një tendencë për të rritur rastet e listeriozës, veçanërisht midis 2009 dhe 2013. Një nga arsyet është rritja e konsumit të ushqimeve të gatshme. Ndryshe nga të gjithë patogjenët e tjerë, listeria shumohet edhe në temperaturat e ruajtjes së ushqimit në frigorifer. Është karakteristike se mund të shkaktojë meningjit.