Një bollëk vitaminash – përgatitni receta të shijshme dhe të shpejta me LAKËR!

Në këtë periudhë të vitit, lakra është një nga perimet më të bollshme dhe të disponueshme  në tregjet tona. Ndaj sot veçojmë dy receta interesante me të cilat do të përgatisni një sallatë të ndryshme mesdhetare dhe një zierje me lakër pa dhjamë.

Lakra – një perime që është e pasur me vitamina dhe minerale

Duke qenë se përqindja më e madhe e lakrës përbëhet nga uji, ajo ka një vlerë të ulët kalorike, por gjithsesi është një burim i pasur i një sërë mikroelementesh.

100 g lakër përmban:

– 25 kalori

– 5.5 g karbohidrate

– 1 g proteina

– 2.1 g fibra vegjetale

– 87% e marrjes ditore të rekomanduar për vitaminë K

– 55% e DV për vitaminën C

– 11% e DV për vitaminën B9

Lakra gjithashtu përmban një përqindje më të vogël të vitaminës A, hekurit dhe vitaminës B2. Lakra është gjithashtu e pasur me fibra, si dhe me antioksidantë si polifenolet, disa përbërës squfuri dhe vitaminë C. Antioksidantët mbrojnë trupin nga efektet e dëmshme që mund të shkaktohen nga radikalet e lira.

Sallatë me lakër mesdhetare

Kjo recetë do t’ju marrë rreth 20 minuta për t’u përgatitur dhe është e mjaftueshme për rreth 8 persona.

Ushqimet e nevojshme:

Për sallatën:

  • Rreth 500 gr lakër të freskët të grirë ose të grirë hollë
  • 2-3 karota, të grira
  • 2 copa presh të rinj, të prera në rrumbullakët
  • 1 spec i kuq, i prere ne rripa
  • 4 rrepka të mëdha, të copëtuara
  • Pak majdanoz i freskët
  • Kripë, piper dhe erëza sipas dëshirës

Për veshjen:

  • 2 lugë çaji mustardë
  • 2 thelpinj hudhre, te grira holle
  • Lëng nga 2 limona
  • Vaj ulliri
  • Kripë dhe piper
  • Piper i kuq i bluar

Përgatitja:

  1. Përziejini përbërësit e salcës në një tas të vogël.
  2. Hidhni perimet e grira në një tas sallatë dhe i përzieni pak. Më pas shtoni salcën dhe përzieni sërish.
  3. Përdoreni këtë sallatë si pjatë anësore të pjatës kryesore ose si opsion për darkë në kombinim me një copë bukë integrale dhe pak gjizë.

Zierje pa dhjamë me lakër

Do t’ju duhen vetëm rreth 30 minuta për këtë recetë , dhe është e mjaftueshme për 6 persona.

Ushqimet e nevojshme:

  • Vaj ulliri
  • 1-2 karota, të grira
  • 1 qepë, e grirë
  • 2-3 thelpinj hudhër, të grira imët
  • Gjysmë lugë çaji koriandër
  • Kripë, piper dhe piper i kuq i bluar
  • Rreth 1300 ml lëng perimesh
  • 2 domate te fresketa
  • Një lakër e vogël, e prerë
  • 1 kanaçe fasule
  • Pak rigon të tharë dhe borzilok
  • 2 luge te vogla sheqer

Përgatitja:

  1. Ngrohni pak vaj ulliri në një tenxhere të madhe. Shtoni karotat dhe qepët dhe lërini të ziejnë për rreth 5 minuta. Më pas shtoni hudhrën, korianderin dhe pak kripë. Gatuani edhe 2-3 minuta të tjera, më pas shtoni bojën dhe domatet. Masën e lemë të vlojë, më pas shtojmë lakrën dhe në zjarr mesatar e lemë zierjen të ziejë për rreth 20-25 minuta, pra derisa lakra të zbutet.
  2. Më pas, shtoni fasulet, sheqerin dhe rigonin dhe gatuajeni për rreth 3-4 minuta.
  3. Shërbejeni sa zierja është e nxehtë, me një fetë bukë integrale. Nëse dëshironi, shtoni disa pika lëng limoni.

LEXO EDHE:

Back to top button