Një ditë pa internet në botë do të kushtonte 43 miliardë dollarë

Një ditë pa internet në botë do të kushtonte 43 miliardë dollarë

Interneti është bërë një pjesë integrale e jetës sonë të përditshme, saqë shpesh as që mendojmë se sa shumë mbështetemi në të. Por nëse interneti do të zhdukej globalisht, qoftë edhe për vetëm një ditë, ndikimi ekonomik do të ishte i madh. Një ndërprerje e tillë e shërbimeve online do të krijojë ndërprerje të mëdha në shumë sektorë.

Sipas të dhënave të paraqitura nga ekipi i Atlas VPN, një ditë pa internet në botë do të kushtonte 43 miliardë dollarë. Shtetet e Bashkuara dhe Kina së bashku përbëjnë gati gjysmën e shumës, duke grumbulluar 21 miliardë dollarë, raporton BizLife.

Të dhënat bazohen në mjetin e mbylljes së kostos së NetBlocks. Ai vlerëson ndikimin ekonomik të ndërprerjeve të internetit dhe të dhënave celulare ose kufizimeve të aplikacioneve duke përdorur tregues nga Banka Botërore, ITU, Eurostat dhe Censusi i SHBA.

 

 

 

Humbje të mëdha për SHBA-në, Kinën dhe Britaninë e Madhe

Shtetet e Bashkuara, një nga vendet më të lidhura për sa i përket përdorimit të internetit, do të përballeshin me humbje masive prej rreth 11 miliardë dollarë në një ditë të vetme pa akses në internet. Mbyllja do të sillte në ndalesë shumë aktivitet ekonomik në Shtetet e Bashkuara. Si konsumi ashtu edhe biznesi do të ndërpriteshin rëndë.

Vlerësohet se Kina do të humbasë afro 10 miliardë dollarë, megjithëse kjo shifër mund të nënvlerësojë koston reale. Me mbështetjen e madhe të Kinës në prodhimin dhe eksportimin e mallrave globalisht, një ndërprerje e internetit do të ngadalësonte ndjeshëm tregtinë ndërkufitare. Megjithatë, censura e Kinës në internet dhe kufizimet ekonomike e bëjnë të vështirë vlerësimin e saktë të humbjeve të saj të mundshme.

Mbretëria e Bashkuar, me sektorët e saj të fortë të tregtisë elektronike dhe shërbimeve financiare, do të humbasë rreth 3 miliardë dollarë. Blerja në internet fuqizon shumë shitës me pakicë në MB, ndërsa industria e saj e rëndësishme bankare mbështetet në një lidhje interneti për të funksionuar me efikasitet. Dëmi ekonomik për Britaninë e Madhe do të ishte i madh.

 

 

 

Sa keq në Japoni dhe në Gjermani

Japonia parashikohet të pësojë rreth 2.7 miliardë dollarë dëme, duke pasur parasysh rolin jetik që luajnë teknologjitë e avancuara të telekomunikacionit dhe internetit në ekonominë e saj. Gjithçka, nga telefonat inteligjentë te robotika, teknologjia dhe shërbimet inovative të internetit të Japonisë do të ndalojnë.

Industria prodhuese lider në botë e Gjermanisë formon shtyllën kurrizore të ekonomisë së saj dhe Industria 4.0 drejton automatizimin dhe efikasitetin. Humbja e internetit do të prishte rëndë operacionet e prodhimit dhe biznesit gjerman, duke kushtuar potencialisht 1.5 miliardë dollarë bazuar në pjesën e tij të PBB-së dhe nivelin e lartë të varësisë nga Interneti në sektorët e saj industrialë.

 

 

 

Humbjet më të vogla

Ishujt oqeanikë si Tuvalu, Kiribati, Ishujt Marshall, Nauru dhe Mikronezia do të kishin më së paku për të humbur nëse interneti do të mbyllej për një ditë. Këto vende nuk do të humbnin më shumë se 50 mijë dollarë.

Ne shpesh nuk e vlerësojmë rolin që luan interneti tani. Ndërprerja do të ndalojë aktivitetin dhe do të nxjerrë në pah se sa varen funksionet tona ekonomike nga aksesi i qëndrueshëm në rrjet. Qasja në internet duhet të jetë një e drejtë themelore e njeriut dhe nuk duhet të kufizohet nga qeveritë ose ofruesit e shërbimeve.

LEXO EDHE:

Back to top button