Një e treta e popullsisë së botës vuan nga pagjumësia – fajtorët kryesorë janë këto dy pije

Një e treta e popullsisë së botës vuan nga pagjumësia – fajtorët kryesorë janë këto dy pije

Gjumi i pamjaftueshëm po bëhet një problem shëndetësor global, me afërsisht një e treta e popullsisë së botës që përjeton simptoma të pagjumësisë.

Rreth 70 milionë amerikanë vuajnë nga një çrregullim gjumi. Ata që luftojnë me lodhjen e ditës për shkak të gjumit të dobët shpesh kërkojnë pije me kafeinë për të qëndruar zgjuar, ndërsa të tjerët konsumojnë alkool gjatë natës për t’i ndihmuar të bien në gjumë.

Një studim i fundit i botuar në revistën Plos One shikoi efektet e kombinuara të kafeinës dhe alkoolit në gjumin e përgjithshëm, duke zbuluar një shkëputje të mundshme midis cilësisë së gjumit të perceptuar dhe atij aktual.

Studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit zbuluan se njerëzit që konsumonin kafeinë gjatë ditës dhe alkool gjatë natës nuk pësuan rënie të cilësisë së gjumit, ndryshe nga efektet individuale të substancave.

Frank Song, një studiues në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit dhe autori kryesor i studimit, thekson se pavarësisht hulumtimeve të mëparshme që kanë theksuar veçmas efektet e dëmshme të kafeinës dhe alkoolit në gjumë, asnjë hulumtim nuk ka hetuar efektin e tyre të kombinuar në jetën e përditshme. .

Hulumtimet e mëparshme kanë lidhur konsumin e shtuar të alkoolit me cilësinë e dobët të gjumit dhe kohëzgjatjen më të shkurtër të gjumit, ndërsa kafeina është treguar se vonon fillimin e gjumit REM dhe zvogëlon cilësinë e përgjithshme të gjumit me përdorim të vazhdueshëm.

Zvogëlimi i kohëzgjatjes së gjumit

Studimi u fokusua në 17 meshkuj, tregtarë financiarë me kohë të plotë, një grup i njohur për konsumimin e rregullt të kafeinës dhe alkoolit. Duke analizuar përdorimin individual të substancave, studiuesit zbuluan se çdo filxhan kafeinë e konsumuar një ditë më parë çoi në një reduktim mesatar prej 10 minutash në kohëzgjatjen e gjumit.

Pjesëmarrësit që kishin konsumuar alkool një ditë më parë raportuan një rënie prej 3 për qind në cilësinë e gjumit mesatarisht për çdo pije.

Kur shqyrtonin efektet e kombinuara të kafeinës dhe alkoolit në cilësinë e perceptuar të gjumit, studiuesit zbuluan se efektet qetësuese të konsumit të alkoolit në mbrëmje zbutën disa nga ndikimet negative të konsumit të kafeinës gjatë ditës. Megjithatë, përdorimi i zakonshëm i një substance për të luftuar efektet e një tjetre sugjeron një model vetë-mjekimi, duke maskuar potencialisht një rënie në cilësinë e gjumit.

Dr. John Saito, mjek pulmonolog, thotë se alkooli si qetësues dëmton rikuperimin e gjumit, ndërsa kafeina si stimulues redukton kohëzgjatjen e gjumit duke bllokuar perceptimin e përgjumjes.

Dr Monique May thotë se gjetjet e hulumtimit mund të shërbejnë si një paralajmërim për pacientët në lidhje me rreziqet e vetë-mjekimi, me mundësinë që individët mund të kenë nevojë për sasi gjithnjë në rritje të substancës, duke i vënë ata në rrezik të varësisë ndaj alkoolit. Ajo thekson rëndësinë e njohjes së ndikimit negativ të alkoolit në cilësinë e gjumit dhe kafeinës në sasinë e gjumit.

LEXO EDHE:

Back to top button