Fizikanët kanë zbuluar se si të krijojnë një material më të fortë se diamanti

Fizikanët kanë zbuluar se si të krijojnë një material më të fortë se diamanti

Në kërkimin e një molekule karboni super të fortë që tejkalon fortësinë e diamantit, simulimet e reja ofrojnë një rrugë premtuese për krijimin e tij.

Fizikanët nga SHBA dhe Suedia përdorën simulime të avancuara për të hetuar sjelljen e diamantit në kushte ekstreme, duke lënë të kuptohet për formimin e mundshëm të një strukture edhe më të ashpër – faza kubike me tetë atome në qendër të trupit (BC8).

Faza BC8, e njohur për ngurtësinë e saj të jashtëzakonshme, është vërejtur në silikon dhe germanium, duke ofruar një pasqyrë të manifestimit të saj të mundshëm edhe në karbon. Megjithëse karboni BC8 supozohet se ekziston në mjedise me presion të lartë si ato në ekzoplanete, sintetizimi i tij në Tokë po rezulton sfidues.

“Struktura BC8 ruan këtë formë të përsosur tetraedrale të fqinjit më të afërt, por pa rrafshet e ndarjes që gjenden në strukturën e diamantit,” shpjegoi fizikani John Eggert, duke vënë në dukje forcën e mundshme të strukturës.

Suksesi i superkompjuterit

Përpjekjet për të sintetizuar karbonin BC8 kanë qenë të pasuksesshme, por simulimet e fundit në superkompjuterin Frontier kanë zbuluar njohuri të reja.

– Ne parashikuam që faza pas diamantit BC8 do të ishte eksperimentalisht e aksesueshme vetëm në rajonin e ngushtë të presionit të lartë dhe temperaturës së lartë të diagramit të fazës së karbonit – shpjegoi fizikani Ivan Oljenik.

 

Këto gjetje hedhin dritë mbi kushtet e sakta të nevojshme për sintetizimin e karbonit BC8, duke ofruar shpresë për sukses në të ardhmen. Shkencëtarët aktualisht po kryejnë eksperimente të frymëzuara nga teoria për të konfirmuar këto parashikime.

LEXO EDHE:

Back to top button