Një fis ku kafshët kanë më shumë të drejta se gratë!

Një fis ku kafshët kanë më shumë të drejta se gratë!

Fisi Masai është një nga më të shumtët në Afrikë dhe zakonet e tyre të jetesës janë krejtësisht të panjohura për njeriun modern.

Në jug të Kenisë dhe në veri të Tanzanisë jeton fisi krenar Maasai, i cili numëron pothuajse 900,000 anëtarë. Ky popull gjysmë nomad është një nga më të famshmit në territorin e Afrikës, për shkak të mënyrës së tij unike të jetesës dhe zakoneve.

Ashtu si shumë shekuj më parë, Maasai veshin rrobat e tyre të kuqe dhe janë të pajisur vetëm me një shtizë, hark dhe shigjetë dhe enden në savanë në kërkim të kullotave të lira për të ushqyer bagëtinë e tyre, duke shkaktuar frikë te popujt e tjerë.

Gjaku i freskët u jep atyre gjallëri

Ata jetojnë në shtëpi të bëra nga bajgat e lopës dhe ushqehen ekskluzivisht me mish viçi dhe dele, yndyrë dhe qumësht, dhe në tubime të veçanta bëjnë dolli me gjak të freskët kafshësh, i cili besojnë se u jep forcë, burrëri dhe shëndet.

Është interesante se në shumë fshatra nuk hanë fare fruta dhe perime, ose ndonjëherë mund të gjesh ndonjë frut tek fëmijët dhe gratë kur ata mbajnë mallin.

 

 

 

Edhe pse ata hanë një dietë uniforme, e cila përfshin dhe përjashton ushqimet me origjinë shtazore, ky popull llogaritet ndër më të shëndetshmit dhe jetëgjatët dhe shumë rrallë sëmuret nga sëmundjet e shoqërisë moderne.

Jetëgjatësia mesatare e anëtarëve të këtij fisi është 85 vjet. Masai-t refuzojnë mjekësinë moderne, nuk shkojnë te mjeku dhe nuk përdorin produkte farmaceutike.

 

 

 

Gratë në fis janë në varësi të burrave

Ky nuk është zakoni i vetëm i fisit që mund t’ju habisë në Kenia apo Tanzani, vendet afrikane ku lëvizin lirshëm pa dokumente identiteti. Në shtëpitë e tyre mani me baltë e degë, gropat e të cilave janë të mbushura me bajga bagëtish, mund të shohësh një burrë dhe disa gra.

Dikur ishin dhjetë gra secila, tani janë dy ose tre. Për ta është krejt normale dhe nuk protestojnë që kryefamiljari i trajton si shërbëtore: çdo grua është e detyruar të presë urdhrat që nga agimi, sido që të jenë.

 

 

 

Gratë e seksit më të bukur pranohen në një bashkim martese për të ndërtuar një shtëpi, për të gatuar, për t’u kujdesur për fëmijët dhe bagëtinë. Kafshët shpesh vlerësohen më shumë se vetja.

Domethënë, nëse kryefamiljari sheh një dele ose një dhi që i pëlqen, nuk do të japë para për të, por një nga gratë e tij. Nëse nuk i pëlqen gruaja, mund të kërkojë një vajzë.

 

 

 

Burrat kanë probleme të tjera. Rituali i synetisë për djemtë bëhet “live”, kështu që nëse qajnë – do të përqeshen gjatë gjithë jetës. Në përzgjedhjen e re të ushtarëve zgjidhen vetëm më të guximshmit dhe mund të konkurrojnë edhe në këshillin e pleqve apo shamanëve.

Çfarëdo që mendojmë për ta, Masai-t e shohin veten si një popull i zgjedhur. Ata besojnë se perëndia e tyre Engai u dha atyre mallin për të jetuar të shkujdesur. Atyre u mjafton mishi, qumështi, djathi dhe gjaku i kafshëve. Ata ikin nga arritjet qytetëruese.

 

 

 

Të pështysh për ta është respekt

Në fisin e lashtë, ata përshëndesin njëri-tjetrin duke pështyrë dhe në këtë mënyrë tregojnë respekt. Zakoni ka mbetur edhe sot, është e detyrueshme të pështyjnë në dorë para se të përshëndeten dhe këtë e bëjnë edhe kur përkëdhelin një të porsalindur për ta bekuar.

Të rinjtë janë veçanërisht të prekur nga sekretimi i pakëndshëm dhe atë që është jashtëzakonisht e pahijshme për ne, anëtarët e fisit që martohen e presin me kënaqësi. E njëjta gjë është edhe me ushtarët: kur dikush i takon dhe i pështyn, heronjtë krenarë të fisit e dinë se i admirojnë aftësitë e tyre. Sa më i fortë aq më mirë.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button